https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chalupa-neni-cilem-zborit-program-zelena-usporam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chalupa: Není cílem zbořit program Zelená úsporám

16.2.2011 06:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí
Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
I pod vedením nového šéfa chce ministerstvo životního prostředí řešit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji, připravit nový odpadový zákon a najít způsob, jak zachránit program Zelená úsporám. Žádná převratná změna se prý na ministerstvu nekoná. A právě to kritizují ochránci životního prostředí. Těm chybí v prioritách důraz na změna klimatu nebo vyhláška o kácení alejí.
 

Prioritou číslo jedna zůstává ochrana ovzduší, zejména v Moravskoslezském kraji. Pro ten by měl do poloviny března vzniknout akční plán. Bude počítat nejen s legislativními kroky, ale i s dobrovolnými dohodami s osmi největšími průmyslovými znečišťovateli v kraji. Mělo by dojít i na měkká opatření, jako je například lepší úklid města, který by měl pomoci snížit znečištění prachem. Řešit se musí i lokální topeniště a jejich příspěvek k znečištění ovzduší. „O tom diskutujeme, jak bude přesně řešení vypadat zatím jasné není. Musí určitě obsahovat represi, bez té to není možné, ale také motivační složku,“ řekl novinářům Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí.

Ochrana proti povodním, ve spolupráci s ministerstvem zemědělství protipovodňová strategie, která by řešila problematiku povodní komplexně po celé délce toků. „Je potřeba hledat taková řešení, která jsou na jedné straně přírodě blízká, na druhé straně jsou funkční,“ řekl Chalupa. Zda jsou lepší hráze nebo suché poldry by se mělo řešit podle místních podmínek, žádné řešení by prý nemělo být předem vyloučeno. Projekty by měly posuzovat odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze.

Víme, že domácnosti čekají

„Naším cílem není zbořit program Zelená úsporám,“ tvrdí Tomáš Chalupa. Cílem má být naopak co nejrychleji najít řešení, jak uspokojit žadatele, kteří vyhověli pravidlům programu a jen čekají na vyplacení peněz. „V tuto chvíli je na program vyčleněno 19 656 000 korun,“ dodal Chalupa. Také je potřeba vyhodnotit dosud podané žádostí, o kterých se neví, zda podmínky splnily. Těch by mohla být až 40 000, tedy více než polovina z necelých 78 000 žádostí. Schválených žádostí bylo v únoru podle ministra celkem 37 482. Jak bude vypadat vyplácení podpory dále, například zda se sníží pro všechny žadatele o určité procento, ministr neprozradil. „Rozhodně nechceme zdržovat. Víme, že deseti tisíce domácností čekají na rozhodnutí,“ slíbil Tomáš Chalupa.

Dalším tématem je ochrana půdy. Ministr připomněl, že denně mizí 14 hektarů zemědělské půdy. Ministerstvo připravuje vyhlášku, která stanoví třídy ochrany půd a míru intenzity zájmu na ochraně. U nejvyšší bonity půdy by měla cena za vyjmutí ze zemědělského půdního fondu vzrůst až na čtrnáctinásobek. Připravuje se také samostatný zákon na ochranu půdy, který je zatím ve vnitřním připomínkovém řízení.

„Stávající novela odpadového zákona je nepřehledná, prošla více než třiceti novelizacemi,“ říká Tomáš Chalupa. Ministerstvo proto připravuje nový zákon o odpadech a také zákon o výrobcích s ukončenou životností. V roce 2012 by se měly obě normy dostat k projednání vládě a poslancům. Ve hře zůstává i ekoaudit ekologické legislativy, který chce zjednodušení 96 právních úkonů. „To znamená snížení administrativní zátěže o 41 % a znamená to zásah do zhruba padesáti zákonů, vyhlášek či nařízení vlády,“ zopakoval Tomáš Chalupa.

Na co Chalupa zapomněl

Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu by mělministr Chalupa dokončit proces zajištění uhlí pro teplárny z velkolomu Vršany, říká prohlášení nevládních organiazci
Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu by mělministr Chalupa dokončit proces zajištění uhlí pro teplárny z velkolomu Vršany, říká prohlášení nevládních organiazci

Ministr životního prostředí svým programem nepotěšil nevládní organizace. „Na řadu urgentních úkolů zcela zapomněl a jeho konkrétní postoj k vlastním prioritám zůstává většinou nejasný,“ říká společné prohlášení jedenácti organizací, mezi kterými je například Greenpeace, Hnutí Duha nebo PRO-BIO.

Nevládní organizace ministra vyzvaly, aby na evropské úrovni prosazoval společný závazek snížit emise oxidu uhličitého o 30 % do roku 2020. Na národní úrovni požadují, aby prosazoval konkurenceschopnou inovativní zelenou ekonomiku a udržitelnou energetickou koncepci. Ta má být postavena na maximální energetické efektivitě a efektivním využití obnovitelných zdrojů energie. Rychle by se měly vyřešit problémy programu Zelená úsporám, který by měl pokračovat. Podle nevládek by měl Chalupa ve spolupráci s ministerstvem průmyslu dokončit proces zajištění uhlí pro teplárny z velkolomu Vršany a také urychleně předložit již jeho předchůdcem slibovaný zákon o ochraně ovzduší. „Chceme, aby nový ministr zajistil, že při stanovení pravidel pro urychlení velkých staveb nebude omezena veřejná kontrola a občanská práva,“ říká prohlášení.

Co nejrychleji by měla být schválena již připravená vyhláška, která zamezí kácení stromů a alejí bez povolení a dostatečné náhrady. „Je nutné změnit jednostranný způsob přípravy zákona o Národním parku Šumava směrem k široké dohodě a doplnit chybějící lokality do soustavy evropsky významných chráněných území NATURA 2000,“ dodávají organizace. Podle nich by se ministr měl veřejně postavit proti změkčování hlukových limitů a legislativně pomoci lepšímu třídění odpadu.

Společné prohlášení podepsala Arnika, Bioinstitut o.p.s., Calla, Ekologický právní servis, Greenpeace ČR, Hnutí DUHA, Nezávislé sociálně ekologické hnutí – NESEHNUTÍ, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Společnost pro trvale udržitelný život, Ekologický institut Veronica a Zelený kruh.


reklama

 
Hugo Charvát
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist