https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chalupa-oznamil-jmena-tri-kandidatu-ze-kterych-vybere-sefa-np-sumava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chalupa oznámil jména tří kandidátů, ze kterých by měl vybrat šéfa NP Šumava

24.1.2011 19:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Jsem si vědom, že rozhodnutí by mělo padnout rychle,“ říká Tomáš Chalupa. Před rozhodnutím chce ale znát představy kandidátů i názory členů pracovní skupiny pro NP a CHKO Šumava
"Jsem si vědom, že rozhodnutí by mělo padnout rychle,“ říká Tomáš Chalupa. Před rozhodnutím chce ale znát představy kandidátů i názory členů pracovní skupiny pro NP a CHKO Šumava
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Výběrová komise doporučila ministru životního prostředí tři kandidáty na post ředitele Správy NP a CHKO Šumava. Jsou jimi Pavel Kitzberger, Jiří Mánek a Jaroslav Obermajer. Ekolistu to sdělila tisková mluvčí Michaela Jendeková.
 

Předseda výběrové komise a ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Tomáš Tesař prohlásil, že vybraní kandidáti nemají preferenční pořadí.

Výběrová komise dnes předala svá doporučení ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi, který jej vzal jako dílčí závěr na vědomí. „Proces výběru ředitele Národního parku Šumava začal už před mým příchodem na ministerstvo, neměl jsem možnost ovlivnit ani nastavení kritérií, ani složení komise. Jsem si vědom, že rozhodnutí by mělo padnout rychle,“ prohlásil ministr. „Před rozhodnutím chci nicméně znát představy kandidátů i názory členů již existující pracovní skupiny pro NP a CHKO Šumava,“ dodal.

Pavel Kitzberger (1965) je ředitel obecně prospěšné společnosti ORBIS VIRIDIS o. p. s. Ta podle informací na svých webových stránkách byla založená za účelem projektování a realizace "poradenské, vývojové a výzkumné činnosti v oblasti lesnictví, dřevařství, myslivosti a rybářství se zvláštním zřetelem na praktické aplikace ve vztahu k životnímu prostředí a jeho kulturně – etickým a historickým aspektům."

Další kandidát, Jiří Mánek (1972), byl dříve náměstek ředitele Správy NP Šumava, nyní pracuje jako samostatně výdělečná osoba a manažer projektu České televize pro informační kampaň pro přechod na digitální vysílání. Třetí možný budoucí ředitel Šumavy - Jaroslav Obermajer (1961) - pracuje v současnosti jako vedoucí Správy CHKO Český kras

Mezi tři vybrané se naopak nedostal například ředitel Botanické zahrady Praha Oldřich Vacek, starosta Hořovic Luboš Čížek nebo ředitel kampaní Greenpeace Jan Piňos.

Nový ředitel Správy NP a CHKO Šumava nahradí Františka Krejčího, který stál v čele parku od roku 2007. Na svou funkci rezignoval 1. listopadu 2010. Krejčí svou demisi zdůvodnil tím, že postrádal podporu ze strany ministra.

Národní park a chráněná krajinná oblast Šumava je jedním z největších souvislých komplexů lesa ve střední Evropě. Na 920 kilometrech čtverečních leží dva národní parky - na německé straně od roku 1970 NP Bavorský les, na české od roku 1991 největší český národní park NP Šumava s rozlohou 680 km2.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist