https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chcete-byt-kreativni-vypnete-telefon-a-vyrazte-na-par-dni-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chcete být kreativní? Vypněte telefon a vyražte na pár dní do přírody, tvrdí studie

2.6.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Když jste nějaký čas obklopeni jen přírodou, pak zjistíte, jak pozitivně na vaši mysl působí.
Když jste nějaký čas obklopeni jen přírodou, pak zjistíte, jak pozitivně na vaši mysl působí.
Foto | Jon Wiley / Flickr
Pokud strávíte nějaký čas v přírodě daleko od všednodenního stresu, zvýší se vaše kreativita. Alespoň tak lze interpretovat výsledky studie, která zkoumala skupinu výletníků. Ti měli po čtyřdenním putování o padesát procent lepší výsledek v testu kreativity, než skupina, která nikam nevyrazila, píše server Mother nature network.
 

„Pobyt v přírodě je rozhodně velmi přínosný,“ říká Ruth Ann Atchleyová, profesorka kognitivní psychologie na University of Kansas, která studii vedla. „Domníváme se, že vrchol přichází po třech dnech strávených v přírodě bez mobilu, iPadu a bez připojení k internetu. Když jste nějaký čas obklopeni jen přírodou, pak zjistíte, jak pozitivně na vaši mysl působí.“

Atchleyová spolu se svými kolegy nejprve zadala celkem 60 lidem standardní test kreativity. Stejný test dostala i jiná skupina 60 lidí, ta ale nejprve strávila čtyři dny přechodem hor. Druhá skupina měla o padesát procent lepší výsledek.

„Příroda je prostředí, kde si naše mysl může odpočinout a zrelaxovat,“ říká Atchleyová. Podle ní nám tak pobyt v přírodě nabízí možnost více využít naše schopnosti – naši kreativitu, představivost a schopnost řešit problémy naplno.

Naopak neustálý stres a podněty života v civilizaci chápe jako hrozbu, která může vysát nejen naši schopnost myslet, ale i tvořivost, laskavost, schopnost cítit se dobře a být v dobré náladě.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Study: Nature inspires more creative minds zveřejněné na serveru Mother nature network 29. 5. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist