https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cheb-odkoupi-popelnice-chysta-prevzeti-odpadoveho-hospodarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cheb odkoupí popelnice, chystá převzetí odpadového hospodářství

10.10.2016 13:59 | CHEB (ČTK)
Cheb odkoupí od společnosti Marius Pedersen všechny odpadové nádoby ve městě. Jde o další krok v postupném přebírání odpadového hospodářství do správy města. Definitivně chce město začít svážet odpady od dubna příštího roku, řekl starosta Petr Navrátil (ČSSD).
 

"Jsme před podpisem smlouvy s firmou, podle které odkoupíme všechny odpadové nádoby za 3,5 milionu korun. Kontejnery jsou pravidelně obměňovány. Pokud bychom je pořizovali nové, přišly by nás na asi sedm milionů korun," řekl Navrátil. Celkem jde o více než 5300 nádob.

Zároveň už město vypsalo výběrové řízení na pořízení popelářské techniky a vypsalo také tendr na skládku, kam bude městská společnost Chetes, která svoz odpadů převezme, odpad odvážet. V úvahu připadají skládky v Tisové u Sokolova, v Chodově na Sokolovsku nebo v Karlových Varech. Skládky ve větší vzdálenosti už velkou šanci nemají, protože každý kilometr odvozu odpadu stojí 40 korun za tunu.

Město vypoví smlouvu s firmou Marius Pedersen ani ne tak proto, že by s jejími službami bylo nespokojeno, ale proto, že stará smlouva se už nedala měnit a město stálo před rozhodnutím, jestli udělá soutěž na nového dodavatele svozu odpadu nebo jej začne svážet samo. Vyhrála druhá varianta, která by v budoucnu mohla městu i ušetřit peníze.

Cheb dává na likvidaci komunálního odpadu asi 43 až 45 milionů korun ročně. Změnou firmy, která odpad sváží, se zatím pro obyvatele nic měnit nebude. Zůstanou jim popelnice i výše poplatku za odpad. Až po vyhodnocení skutečných nákladů, které se svozem bude mít městská společnost Chetes, bude možné podle Navrátila uvažovat o změně některých parametrů nebo cen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

11.10.2016 09:52
Mít náklady ve výši 1330 až 1390 Kč na obyvatele a rok, tak to zavání něčím nekalým. Kdyby udělali soutěž, tak by se mohlo provalit jak blbě hospodařili v předchozích letech. Náklady na svoz netříděného odpadu ve výši 776 Kč na obyvatele a rok, také naznačují výše uvedené. Vedení společnosti Chetes, tak má velmi dobrou výchozí pozici, pro deklarování úspor a otevřenou cestu k odměnám. Ty náklady na odkup nádob, mohou být také velmi pochybné. Možná kupují jen šrot.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist