https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cheb-planuje-prevzit-do-sve-spravy-svoz-a-likvidaci-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cheb plánuje převzít do své správy svoz a likvidaci odpadu

20.5.2016 13:23 | CHEB (ČTK)
Město Cheb chce převzít svoz a likvidaci komunálního odpadu pod svoji správu. Vypoví současnou smlouvu se společností Marius Pedersen, která je podle radnice nevýhodná. Když bude svoz a likvidaci odpadu řešit vlastními silami, mohlo by město podle studie ušetřit miliony korun ročně, řekl místostarosta Chebu Pavel Hojda (KSČM). O věci bude ještě rozhodovat zastupitelstvo.
 

"Podle studie, kterou jsme si nechali zpracovat, by likvidace vycházela zhruba o šest až osm milionů korun levněji, i pokud bychom museli pořizovat všechno nové," uvedl Hojda.

Město za svoz a likvidaci odpadu platí dnes okolo 38 milionů korun za roék. Další prostředky pak stojí provoz sběrných dvorů nebo likvidace černých skládek. Z poplatků za komunální odpad, který je v Chebu 700 korun na osobu, Cheb vybere přes 20 milionů korun ročně. Rozdíl mezi náklady a příjmy pak hradí.

Podle místostarostky Daniely Seifertové (ANO) byla úspora nákladů v odpadovém hospodářství volebním bodem hned několika stran. Proto po komunálních volbách vznikla pracovní skupina, která se tímto tématem zabývala. Mimo jiné dospěla k tomu, že současná smlouva s firmou, která svoz odpadu zajišťuje, je nevýhodná a neupravitelná.

Pokud by zastupitelé návrh na převzetí svozu odpadu městem neschválili, musel by Cheb vyhlásit výběrové řízení. Vzhledem k tomu, že na trhu v regionu působí jen několik firem, byla by výsledná cena za svoz odpadu podle Hojdy zřejmě jen mírně nižší. Navíc by v případě, že napůl městská společnost Terea postaví plánovaný Závod na energetické využití odpadu, muselo město smlouvy o svozu odpadu opět měnit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist