https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chomutovsky-skanzen-bude-mit-pole-s-puvodnimi-plodinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chomutovský skanzen bude mít pole s původními plodinami

18.9.2017 18:55 | CHOMUTOV (ČTK)
Informace o pěstování užitkových plodin v Krušných horách zmizely s odsunem Němců a později při kolektivizaci zemědělství zavedením nových zemědělských odrůd, postupů a směrů.  Ilustrační foto.
Informace o pěstování užitkových plodin v Krušných horách zmizely s odsunem Němců a později při kolektivizaci zemědělství zavedením nových zemědělských odrůd, postupů a směrů. Ilustrační foto.
Chomutovský skanzen připravuje pole a zahrady, kde se budou pěstovat původní plodiny. Návštěvníci Staré Vsi tak nejen uvidí, jak lidé před sto lety žili, ale i čím se živili a jak si pokrmy připravovali. Sít se budou semena získaná z genetických bank. Zastupitelé dnes schválili podání žádosti a předfinancování projektu nazvaného Enzedra: bílá místa rolnické historie.
 

Součástí vesnic bývala pole a zahrady. "A skanzen má volné plochy mezi staveními, které lze využít," řekla správkyně skanzenu Hana Zvalová, jež s nápadem obnovit pěstování původních rostlin a plodin oslovila Výzkumný ústav rostlinné výroby v Chomutově. Právě ten by měl pomoci zjistit, jaké semena jsou dostupná v genetických bankách.

Informace o pěstování užitkových plodin v Krušných horách zmizely s odsunem Němců a později při kolektivizaci zemědělství zavedením nových zemědělských odrůd, postupů a směrů. Ani na jedné straně hranice nejsou dochovány ucelené informace o této problematice. "Už se nám ozvali pamětníci, kteří celý život pracovali v zemědělství v Podkrušnohoří. Budeme tak hledat zplanělé druhy rostlin, pátrat v historických pramenech a archiváliích a zaznamenávat rozhovory s pamětníky," uvedla Zvalová.

Skanzen by chtěl prezentovat výsledky pátrání v publikacích, pro veřejnost pořádat exkurze a výukové programy pro školy. "Chceme vytvořit obraz skutečné vesnice, lidé dřív neměli jen kytičky na zahrádkách, ale hlavně plodiny, kterými se živili. Shánět budeme také staré recepty a podle nich vařit, pokud to půjde," doplnila Zvalová.

Teoreticko-výzkumnou část zastřeší ústav a aplikační skanzen. S realizací se začne v lednu. Zima bude patřit hlavně pátrání v genetických bankách, dokumentech a archivech. Pak začne výsev tuřínu, zelí, pšenice dvojzrnky nebo špaldy. Předpokládané náklady na projekt jsou 2,1 milionu korun. Dotace z programu Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014 - 2020 může pokrýt až 90 procent nákladů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist