https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chranene-prirode-na-vrchu-u-dobran-pomohou-rusti-filmari-s-tanky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chráněné přírodě na vrchu u Dobřan pomohou ruští filmaři s tanky

14.5.2017 02:03 | DOBŘANY (ČTK)
Ruský štáb, který natáčí válečný film o tanku T-34 a jeho posádce, pomůže letos v Dobřanech na Plzeňsku udržet chráněné prostředí Evropsky významné lokality Šlovický vrch. Informoval o tom starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany s podporou Mladí pro Dobřany). Na desítkách hektarů bývalého tankodromu žijí vzácní živočichové i rostliny, díky nimž se území i přes nesouhlas města dostalo na evropský seznam lokalit spadající do soustavy Natura 2000.
 

Aby se zachovalo unikátní prostředí, pouštějí Dobřany na vrch motokros, terénní auta a občas i lehčí bojová vozidla pěchoty, aby narušovaly půdu. Díky natáčení ruského filmu se na Šlovický vrch vrátí těžké tanky, jejichž pásy rozryjí zem a zničí náletové keře, řekl Sobotka.

Bývalý tankodrom ještě koncem minulého století rozrývaly pásy tanků. Díky tomu vznikla směs luk, křovin, lesíků, tůní a ploch s holou půdou či skálou. Daří se tam i kriticky ohroženým druhům. Díky žábě kuňce žlutobřiché se lokalita dostala mezi Evropsky významné lokality, žijí tam i korýši listonoh a žábronožka, vzácní motýli a roste hrachor trávolistý.

Aby území nezarostlo trnkami a dalšími křovinami a neztratilo unikátní podmínky pro chráněné druhy, musí se opakovaně rozrývat. Pro město by ale bylo příliš drahé platit těžké tanky, aby se tu alespoň jednou do roka projely. Nabídku od ruských filmařů proto radnice vítá. Spolu s pomocí při údržbě území dostane město od filmařů i peníze za nájem, které může použít na údržbu vrchu, podotkl Sobotka.

Film se už začal točit v Rusku, v Česku se bude natáčet na několika místech. Lokace mají představovat Německo. Na Šlovickém vrchu se odehraje bitva tanku T-34 a tanků Panther.

Zatímco na jiných chráněných lokalitách se omezuje zátěž a narušování území, Šlovický vrch je přímo vyžaduje. "To území je velice závislé na tom, co tam budou lidé dělat. Když nebudou dělat nic, vrch zaroste a chráněné druhy vyhynou," řekl starosta. Město chce jako jeden z kroků údržby území pořídit na oplocenou část vrchu stádo divokých koní. Budou spásat porost a kopyty rozrývat zem. Na vrchu město postavilo loni vyhlídku, odvezly se také desítky tun odpadu po armádě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist