https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chysta-se-prvni-zaloba-na-stat-kvuli-programu-zelena-usporam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chystá se první žaloba na stát kvůli programu Zelená úsporám

4.3.2011 11:55 | PRAHA (Ecomonitor)
Jiří Hájek investoval 250 tisíc korun do výměny oken a instalace solárního panelu. Pokud nedostane dotaci, chce se soudit.
Jiří Hájek investoval 250 tisíc korun do výměny oken a instalace solárního panelu. Pokud nedostane dotaci, chce se soudit.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Žadatel, který splnil všechny požadavky programu Zelená úsporám, ale kvůli úřední chybě mu hrozí, že dotaci nedostane, se chce se státem soudit. Dnes o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál.
 

Jiří Hájek podle Radiožurnálu podal žádost o dotaci na výměnu oken a instalaci solárního panelu loni v září, kdy také splnil všechny požadavky programu. Kvůli úřední chybě v Komerční bance, která žádost vyřizovala, se požadavek na dotaci objevil v registru až letos v lednu. Jenže to už byl program pozastaven a není jasné, zda vůbec, případně kolik peněz dostane Hájek vyplaceno. Ke zdržení došlo k vůli tomu, že pracovnice banky kontaktovala pana Hájka na emailové adrese, která podle jeho slov neexistuje a kterou on sám nikdy nezadal.

Jiří Hájek ovšem trvá na tom, že má nárok na sto procent schválené dotace z investice 250 tisíc korun na výměnu oken a instalaci solárního panelu. Když mu stát zaplatí jen část, bude se o peníze soudit. „V žádném případě nepřipustím, aby platilo lednové datum, když jsem to podal v září. To je podraz, to nejde. Vzhledem k tomu, že to v žádném případě zkrácené nepodepíšeme, bude to řešit soud,“ řekl Radiožurnálu.

Komerční banka odmítla nedoručený email komentovat s odvoláním na bankovní tajemství. Podle právního zástupce neúspěšného žadatele ale jde o víc než o zatoulaný email v bance. „Před dvěma lety stát deklaroval, že pokryje dotace všem žadatelům a nikde nebylo ani slovo, že by se měla dotace krátit. Všichni jednali v dobré víře,“ cituje Radiožurnál Karla Horáka, právního zástupce pana Hájka. Podle něj řada fyzických i právnických osob investovala několik set tisíc korun, „aby se dnes dozvěděli, že investice dělali zbytečně anebo že přijdou o mnoho desítek tisíc korun“.

Státní fond životního prostředí ale trvá na tom, že dotace z programu Zelená úsporám nejsou nárokové. O tom, jak by SFŽP mělo postupovat s programem dále, by mělo být jasné do konce března.


reklama

 
Další informace |
Více se dočtete v článku „Kvůli dotačnímu programu Zelená úsporám hrozí státu první žaloba“ vydaném na serveru Českého rozhlasu Radiožurnál 4. 3. 2011.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist