https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-celi-vaznym-problemum-priznava-jeji-ministerstvo-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína čelí vážným problémům, přiznává její ministerstvo životního prostředí

24.6.2011 01:55 | NEW YORK/PRAHA (Ecomonitor)
Továrna u řeky Yangtze v Číně.
Továrna u řeky Yangtze v Číně.
Foto | Hight Contrast / Wikimedia Commons
Enviromentální situace v Číně není dobrá, ale ministerstvo pro ochranu životního prostředí získává větší vliv a má snahu stav změnit, napsal deník The New York Times.
 

Tři desetiletí rychlého ekonomického růstu v Číně poznamenalo životní prostředí velmi vážně. Zhodnocení problémů, kterým čelí obyvatelé nejlidnatější země světa, přinesla výroční zpráva za rok 2010, kterou vydalo čínské ministerstvo pro ochranu životního prostředí.

Ve výroční zprávě se poukazuje na výrazné zlepšení kvality vody a ovzduší, tedy v oblastech, které si ministerstvo stanovilo v pětiletém období končícím letos v prosinci. Znečišťujících látek ve vodě je nyní o 32 % méně a v městském ovzduší je o 19 % méně oxidu siřičitého.

Náměstek ministra Li Ganjie uvedl, že celkový stav životního prostředí je stále velmi vážný a čelí mnoha obtížím a výzvám. Údajně klesá biodiverzita a krajina se v důsledku přesunu průmyslových továren z měst do vesnic znečišťuje. Li uvedl, že právě na zlepšení situace na venkově se zaměří další pětiletý plán. Také prohlásil, že Čína potřebuje zákon omezující těžké kovy, který vyřeší problémy s otravami olovem.

Zatímco vláda, aby zajistila loajalitu svých obyvatel, sázela na ekonomický růst za každou cenu, nyní zjišťuje, že lidé protestují právě kvůli obavám z poškozeného životní prostředí. Například nedávné protesty v Mongolsku byly vyvolány obavami, že průmysl a těžba zničí pastviny v Mongolsku. Podobné konflikty se objevily i v jiných oblastech.

Li slíbil, že bude prostřednictvím satelitu sledovat, jestli někde v přírodě nedochází k ilegální činnosti. Pak bude následovat tlak na místní samosprávy k zastavení prací. Jelikož má ministerstvo stále větší moc, mohou tyto problémy poznamenat kariéru odpovědných úředníků.

Deborah Seligsohn z World Resources Institutu, který sídlí v Pekingu, potvrzuje, že ministerstvo se stává velkým hráčem a je jasně zřetelné, jak časem získává větší a větší vliv. Přitom současné ministerstvo se stalo součástí vlády teprve v roce 2007, předtím devět let fungovalo jako agentura.

Nedávno ministerstvo zrušilo výstavbu vysokorychlostní železniční linky. V loňském roce podle Liho ministerstvo odmítlo schválit 59 projektů v celkového hodnotě 15 miliard USD. Dříve bylo možné ministerstvo obejít, ale Li se snaží vytvořit neprůchodnou zeď, která zadrží všechny nebezpečné projekty.

Podle článku Iana Johnsona „China Faces ‘Very Grave’ Environmental Situation, Officials Say“ zveřejněného na serveru New York Times dne 2. června 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist