https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinske-urady-vyzvaly-skoly-aby-vytrhaly-toxicke-bezecke-drahy-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínské úřady vyzvaly školy, aby vytrhaly toxické běžecké dráhy

24.6.2016 13:41 | PEKING (ČTK)
Školy po celé Číně byly vyzvány, aby odstranily běžecké dráhy vyrobené z toxických materiálů, které některým studentům způsobily zdravotní problémy. Uvedla to agentura AP. Jde o další z řady skandálů s vadnými produkty, které ničí zdraví. Podle agentury AFP bylo již uzavřeno devět továren, které jedovaté materiály pro sportoviště vyráběly.
 

Běžecké dráhy, vyrobené z recyklovaných pneumatik a dalšího průmyslového odpadu, jsou považovány za příčinu závratí, bolestí hlavy, krvácení z nosu a dýchacích problémů u studentů v Pekingu a některých dalších provinciích.

Jedna z pekingských škol začala dráhy vytrhávat, když se u jejích žáků během dnů s obzvlášť velkými vedry objevily zmíněné potíže.

Úřady již podle AFP uzavřely devět továren v okrese Cchang-čou v provincii Che-pej na severu země, kde se materiály pro sportoviště vyráběly. Zadržen byl také blíže neupřesněný počet představitelů těchto podniků.

Ministerstvo školství v prohlášení na svých internetových stránkách uvedlo, že ekologické úřady a úřady pro ochranu spotřebitelů dostaly nařízení provést v době letních prázdnin celostátní kontroly.

"Každá běžecká dráha, která bude představovat riziko, musí být odstraněna. Budování nových drah bylo pozastaveno, dokud nebudou dodavatelé prověřeni, že jejich produkty splňují normy. Rovněž bude zahájeno vyšetřování, aby byly odhaleny osoby, které se dopustily nedbalosti či korupce," píše se dále v prohlášení.

Čínská státní televize CCTV zjistila, že někteří výrobci běžeckých drah používají při výrobě průmyslový odpad, aby snížili náklady. Inspekce v pekingských školách pak odhalila v těchto dráhách potenciálně jedovaté chemikálie, včetně formaldehydu, uvedl server BBC.

Čína se v posledních letech opakovaně potýká s aférami ohledně bezpečnosti výrobků. Nejznámější je případ kojeneckého mléka, do něhož výrobci přidávali melamin, aby se zdálo, že je mléko bohaté na proteiny. Chemikálie způsobila v roce 2008 smrt šesti dětí a onemocnění dalších 300.000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist