https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsti-kritici-quottri-soutesekquot-vyzyvaji-k-diskusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínští kritici "Tří soutěsek" vyzývají k diskusi

5.4.1999 11:00 | PEKING (Reuters)
Přední čínští kritici přehrady "Tři soutěsky" vyzvali k veřejné debatě o tomto projektu výstavby největší hydroelektrárny na světě. Naléhají také na zahraniční investory, aby přestaly do výstavby přehrady investovat.
 

"Potřebujeme novou svobododnou a otevřenou diskusi," uvádí aktivistka Dai Qing v prohlášení, zveřejněném v pondělí 5. dubna.

"Vláda by měla znovu dát nestranným odborníkům příležitost posoudit" tento projekt, uvádí prohlášení, vydané při příležitosti 10. výročí odložení plánů na výstavbu této přehrady, které bylo 3. dubna.

Projekt byl poté oživen premiérem Li-Pengem a parlament definitivně schvílil výstavu v roce 1992, avšak překvapivě jen těsnou většinou hlasů.

Mamutí přehrada by měla být dokončena v roce 2009 a vytvoří 600 kilometrů dlouhou nádrž v jihozápadní provincie S'-čchuan.

Podle čínských údajů bude v důsledku výstavby výstavby přehrady nutno přesídlit 1,2 miliónu lidí.

Dai, aktivistka, která vedla snahy za odložení projektu v roce 1989, řekl že za projekt nese odpovědnost celý svět, vzhledem k velkému podílu zahraničních finančních zdrojů. Dai vyzvala zahraniční investory, aby zastavili podporu projektu.

Zahraniční vlády a společnosti "si byly plně vědomy problémů psojených s výstavbou přehrady, ale přesto se rozhodly získat prospěch ze sociálně a ekologicky nejničivějšího projektu na světě," řekla Dai.

Mezinárodní společnosti se v roce 1997 snažily urvat alespoň kousek ze zakázek za 29 miliard amerických dolarů. Firmy jako Siemens a britsko-francouzská GEC Alsthom dodaly generátory a turbíny za téměř miliardu dolarů.

Aktivistka Dai tvrdí, že stále rostoucí rozpočet na výstavbu přehrady ubral peníze na údržbu hrází na řece Jang-c-tiang. To pak přispělo ke vzniku loňských letních záplav, nejhorších za minulých 40 let.

Daina kniha z roku 1989 "Jang-c-ťiang! Jang-c-ťiang!", kritizující plány na výstavbu přehrady, byla v Číně zakázána.

V poslední době se o přehradě "Tři soutěsky" objevilo několik kritických článků v oficiálním čínském tisku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist