https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-dala-pokutu-firme-z-plzenska-za-zpracovani-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP dala pokutu firmě z Plzeňska za zpracování kalů

25.8.2016 11:32 | PRAHA (ČTK)
Dvě pokuty za celkem půl milionu korun vyměřili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti ELRON CZ, která provozuje zařízení k využívání odpadů ve Zbůchu na Plzeňsku. Pokutu 400 000 uložili za porušení zákona o odpadech a dalších 100 000 korun za provozování zdroje znečišťování ovzduší bez povolení krajského úřadu. Obě pokuty jsou pravomocné, sdělila mluvčí ČIŽP Radka Burketová.
 

Firma s pokutou nesouhlasí, sdělila ČTK. "Považujeme to za neoprávněné a budeme se dále bránit," řekla Eva Vejšická z pokutovaného podniku.

Činností firmy se inspekce začala zabývat mimo jiné na podnět občanů, kteří si stěžovali na zápach linoucí se z firmy do obce. Sepsali dokonce petici. Firma Elron podle inspekce vyrábí rekultivační kompost, mimo jiné z kalů z čistíren odpadních vod a z papírenských kalů dovážených z Německa. Spolu s granulátem z Plzeňské energetiky firma používá kaly jako materiál pro kompost na rekultivaci odvalu bývalé těžební společnosti ZUD ve Zbůchu. "Při výrobě tohoto kompostu společnost neprovozovala zařízení k využívání odpadů v souladu s jeho schváleným provozním řádem a s obecnými zásadami pro správné procesy kompostování a tím porušila ustanovení zákona o odpadech," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni Petra Horčicová. Důsledkem tohoto pochybení byl podle ní mimo jiné právě zápach.

Starosta Zbůchu Jiří Hájek ČTK řekl, že problém se zápachem trápil obyvatele asi před dvěma roky, obec s firmou i jednala. "Od té doby nic, problém už není," řekl starosta. Podle něj firma přestala používat některé kaly dovážené z Německa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist