https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-pokutovala-psj-a-imex-za-nezakonne-predani-stavebni-zeminy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP pokutovala PSJ a IMEX za nezákonné předání stavební zeminy

9.6.2016 11:26 | JIHLAVA (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutovala firmy PSJ a IMEX Jihlava za nezákonné nakládání s velkým množstvím stavebního odpadu, což se stalo předloni. PSJ má zaplatit 350 000 korun a sankce pro IMEX činí 250 000 korun. Oba podniky se proti pokutě odvolaly, ale ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo a uložené sankce v celé výši potvrdilo. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský.
 

"Akciová společnost PSJ je připravena akceptovat a uhradit stanovenou pokutu z České inspekce životního prostředí," uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí společnosti Miroslav Fuks. Firma IMEX zatím pokutu nezaplatila. Jednatel Vlastimil Ludvík dnes ČTK řekl, že sankci považuje jeho firma za neoprávněnou, protože má za to, že zákonem dané náležitosti plnila. Zvažuje se bránit u soudu.

Přitěžující okolností podle Panského bylo to, že při předávání odpadu nebyly dělány jeho rozbory, což je povinnost předávajícího. "Analýzy byly provedeny až těsně před koncem návozu, a to je pozdě," uvedl. PSJ předala firmě IMEX téměř 17.000 tun zeminy a kamení z výkopů provedených v roce 2014 v Jihlavě při stavbě sportovního a relaxačního centra Český mlýn. Firma IMEX odpad použila k rekultivaci pozemků v jihlavských Starých Horách.

"Společnost PSJ nesplnila svou zákonnou povinnost ověřit si, zda předává odpady tomu, kdo je ze zákona oprávněn je přijímat," uvedl Panský. Firma IMEX dostala pokutu i za to, že kromě výše zmíněného odpadu od PSJ převzala další více než 4000 tun zeminy a kamení od jiných subjektů.

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse jsou takové prohřešky u stavebních podniků poměrně časné. Firmy si podle něj neuvědomují, že zemina z výkopových prací je odpadem a způsob nakládání s ní je dán zákonem.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist