https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenove-icao-se-dohodli-na-standardech-pro-emise-u-letadel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členové ICAO se dohodli na standardech pro emise u letadel

9.2.2016 09:25 | MONTREAL (ČTK)
Podle ekologických aktivistů má letecký průmysl na globálních emisí skleníkových plynů podíl zhruba pět procent. Podle ICAO jsou to v současnosti necelá dvě procenta. Tento podíl by však měl růst
Podle ekologických aktivistů má letecký průmysl na globálních emisí skleníkových plynů podíl zhruba pět procent. Podle ICAO jsou to v současnosti necelá dvě procenta. Tento podíl by však měl růst
Odborníci z leteckého průmyslu z celého světa se dohodli na standardech pro emise oxidu uhličitého u letadel. Normy se budou vztahovat na výrobu nových modelů letadel i těch, které se v současnosti vyrábějí. Uvedla to Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).
 

Ekologické skupiny nové standardy kritizují. Podle nich nejsou dostatečně přísné, aby významně snížily znečištění nebo zpomalily změny klimatu.

Standardy odsouhlasené po šesti letech jednání musí ještě schválit řídící orgán ICAO. Poté se stanou povinné pro národní letecké úřady po celém světě.

Podle návrhu všechny zcela nové modely letadel od roku 2020 budou muset mít nižší emise o 36 procent. V případě současných výrobních programů letadel budou nové normy zaváděny od roku 2023. Letadla, která nebudou v souladu s normami, by se měla přestat úplně vyrábět v roce 2028. Nové normy se nebudou týkat letadel, která jsou již v provozu.

Podle ekologických aktivistů má letecký průmysl na globálních emisí skleníkových plynů podíl zhruba pět procent. Podle ICAO jsou to v současnosti necelá dvě procenta. Tento podíl by však měl růst, spolu se zájmem o leteckou přepravu, napsaly agentury AP a Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist