https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clintonova-lobuje-za-americkou-dostavbu-temelina-slibuje-vedecke-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Clintonová lobuje za americkou dostavbu Temelína, slibuje vědecké centrum

3.12.2012 16:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hillary Clintonová na jednání s Petrem Nečasem
Hillary Clintonová na jednání s Petrem Nečasem
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | vlada.cz
Hillary Clintonová na své rozlučkové návštěvě ve funkci ministryně zahraničních věcí USA v Praze jednala o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Ta by se mohla stát velkou zakázkou pro firmu Westinghouse. Podle Clintonové by dostavba americkou firmou nabídla nejvyšší bezpečnost a nejlepší cenu.
 

O probíhajícím tendru na dostavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín hovořil s Hillary Clintonovou i premiér Petr Nečas. Ten řekl, že výběrové řízení pokračuje podle plánu. „Máme transparentní postup pro výběr a nejlepší nabídka vyhraje,“ dodal premiér.

Při společném jednání se premiér také zmínil o přípravě pražského česko-amerického centra spolupráce v oblasti civilního jaderného výzkumu. Toto centrum by mělo být umístěno při Fakultě strojní (Ústav energetiky) ČVUT a fungovat jako kontaktní burza pro navazování spolupráce jednotlivých českých a amerických výzkumných projektů. „Bude to první společné civilní centrum, které budou Spojené státy mít se svým spojencem z NATO,“ prohlásila Clintonová po jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

„Pro USA je energetika jednou z priorit zahraniční politiky, kvůli bezpečnosti dodávek energie i změnám klimatu,“ prohlásila v Praze Clintonová. Ta zopakovala, že vláda Baracka Obamy stojí za americko - japonskou firmu Westhinghouse, která soutěží o dostavbu Temelína. Podle Clinotonové firma nabízí nejlepší cenu, prověřenou technologii a nejvyšší bezpečnost, stejně tak jako přínos pro české firmy, které získají práci na zakázkách. „A to všechno Westinghouse nabízí,“ řekla Clintonová.

Česká republika podle ní vede jaderný sektor ve střední Evropě a proto by měla být přínosná vědecká spolupráce mezi USA a ČR. Například při rozvoji a zvyšování energetické účinnosti reaktorů a zpracování vyhořelého paliva. Diverzifikace energetického mixu a dodavatelů by mělo být ekonomicky udržitelné a také environmentálně přínosné. „My se nestydíme za prosazování nabídky Westinghouse, protože si myslíme, že přináší nejlepší řešení pro technologie a bezpečnost,“ prohlásila Clintonová.

Ekonomický a ekologický hazard

Bezpečnost technologie ale odmítá Aliance pro energetickou soběstačnost. Podle ní je reaktor AP1000, který společnost Westinghouse nabízí, kritizován z pohledu bezpečnosti po loňské jaderné havárii ve Fukušimě. Aliance připomíná, že dokonce u rozestavěného projektu ve státě Georgia zjistil jaderný dozor, že ocelové výztuže do betonových základů nesplňují požadavky projektu. Hrozí tak narušení časového harmonogramu a růst ceny elektrárny. Projekt tak prý může kopírovat dvojnásobně předražené staveniště reaktorů od vyřazené společnosti Areva ve Finsku a Francii.

„Pro USA je energetika jednou z priorit zahraniční politiky, kvůli bezpečnosti dodávek energie i změnám klimatu,“ prohlásila v Praze Clintonová
„Pro USA je energetika jednou z priorit zahraniční politiky, kvůli bezpečnosti dodávek energie i změnám klimatu,“ prohlásila v Praze Clintonová
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | vlada.cz

Podobně je ale na tom i ruský Atomstrojexport, který je druhým uvažovaným dodavatelem. I jemu se prý prodražuje cena staveb v Turecku a Bulharsku. „Úplně nejlepším řešením by bylo postupně kandidátům poděkovat za účast a tendr odpískat. Ušetříme stovky miliard pro daleko lepší investice než do nevyzpytatelného atomu," říká Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

"Lobování Hilary Clintonové za dostavbu jaderné elektrárny Temelín proti zájmům českých občanů je pro americkou diplomacii charakteristické," kritizuje jednání Matěj Stropnický, místopředseda Strany zelených. Podle něj v loňském roce neúspěšně loboval ve vládě a parlamentu v zájmu amerických farmaceutických koncernů americký velvyslanec Norman Eisen.

„Strana zelených odmítá další rozvoj jaderné energetiky v České republice, neboť se jedná o ekonomický a ekologický hazard,“ říká Ondřej Mirovský, vedoucí energetické sekce Strany zelených. Rozvoj jádra podle něj bude pouze posilovat zastaralý, špinavý a centralizovaný model energetiky, zatímco Strana zelených podporuje cestu úspor, efektivity a čistých obnovitelných zdrojů. Podle něj má česká vláda sklon podléhat vlivu velmocí namísto spolupráce v rámci Evropské unie. To se prý projevuje i tím, že je schopná podlehnout závislosti na dodávkách jaderného paliva místo podpory obnovitelným zdrojům a otevřené energetické a klimatické politiky Evropské unie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist