https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cnn-studie-varuje-ze-ohrozena-je-petina-rostlinnych-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CNN: Studie varuje, že ohrožena je pětina rostlinných druhů

13.10.2010 10:20 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Převážná část ohrožení rostlin se děje v tropických deštných pralesích.
Převážná část ohrožení rostlin se děje v tropických deštných pralesích.
Foto | Tomáš Werner
Po celém světě hrozí vyhynutí více než pětině rostlinných druhů, informuje studie britských vědců z Královských botanických zahrad (Royal Botanic Gardens) v londýnském Kew. Výzkum, který označil za ohrožené více než 380 000 druhů rostlin, probíhal po dobu pěti let.
 

Podle zprávy ohrožuje rostlinnou biodiverzitu z 81 % lidská činnost, zejména zemědělství, těžba dřeva, plantáže a chov hospodářských zvířat. Převážná část ohrožení rostlin se děje v tropických deštných pralesích. Steve Bachman, analytik ochrany rostlin a jeden z vedoucích výzkumníků pro CNN řekl: „Není to vina jen rozvojových zemí, nebo jen západních zemí. Na vině jsme všichni. Všichni používáme rostliny neudržitelným způsobem.“ Příkladem této všeobjímající odpovědnosti je podle Bachmana západní poptávka po palmovém oleji, kvůli které došlo v Indonésii k vykácení pralesa a vysázení plantáží. Podle Bachmana je potřeba kvůli ochraně rostlin přijmout drastická opatření.

Stephen Hopper, ředitel Královských botanických zahrad v Kew, řekl: „Rostliny jsou základem biologické rozmanitosti a jejich význam v nejistých klimatických, ekonomických a politických časech byl přehlížen až příliš dlouho.“ Výzkum měl za cíl stanovit základní stav a měl by být opakován každých pět let.

Bachman a tým vědců zkoumal asi 7000 druhů rostlin, které rozdělil do pěti skupin: mechorosty, kapraďorosty, nahosemenné, jednoděložné a luštěniny. Nejohroženější skupinou jsou podle výzkumu nahosemenné rostliny, 36 % zkoumaných druhů je v ohrožení. Podle výzkumníků nebylo třetinu vzorků vůbec možné posoudit, neboť byly téměř neznámé. V průběhu posuzování byly využity i archivy botanické zahrady a Přírodopisného muzea (Natural History Museum), které obsahují dohromady víc než 13 milionů exemplářů. Další podklady poskytla Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN).

Podle zprávy Matthewa Knighta „Plant species in peril, report warns“ zveřejněné na serveru CNN dne 30. září 2010.


reklama

 
Další informace |
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist