https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-maji-v-genech-kokosove-orechy-pribehy-lidskych-migraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co mají v genech kokosové ořechy? Příběhy lidských migrací

13.7.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Kokosové ořechy provázejí lidstvo od nepaměti.
Kokosové ořechy provázejí lidstvo od nepaměti.
Kokosové palmy provázejí lidstvo odpradávna a není divu. Lidem dokáží poskytnout vysoce kalorickou potravu, zdroj tekutiny, ale také vlákna na výrobu provazů či tvrdou "slupku", z níž se dá pálit i dřevěné uhlí.
 

V historii možná kokosové ořechy moc vidět nebyly, ale vždy hrály důležitou roli pro život mnohých komunit. A i námořníci si je brali na své daleké plavby jako cennou potravinu (traduje se, že třeba i vzpoura na slavné Bounty vypukla kvůli tvrdému trestu udělenému za krádež ořechů).

I proto se nyní tým vědců rozhodl dopodrobna zmapovat "genetickou výbavu" těchto plodů, a to zejména ve vztahu k jejich geografickému rozšíření. Učinili tak u 1300 kokosových ořechů z celého světa.

"Čekali jsme, že objevíme opravdový mišmaš, " říká biolog Kenneth M. Olsen, jeden z autorů výzkumu financovaného National Geographic Society a otištěného v časopise PLoS One. "Byli jste ale překvapeni, že genetické rozdíly jasně odpovídaly různým geografickým zónám, i když lidé s palmami a ořechy nesporně často migrovali."

Výzkum objevil dvě zřetelně odlišné populace kokosových palem. Jednu v oblasti dnešní Indonésie a Malajsie, druhou na jihu indického subkontinentu. A zjistili též, že v genech kokosových ořechů se ukrývá mnoho příběhů lidských přesunů.

Dvě centra domestikace

Schéma důležitých událostí v "historii" kokosových palem (pouze anglicky). Pro zvětšení klikněte zde.
Schéma důležitých událostí v "historii" kokosových palem (pouze anglicky). Pro zvětšení klikněte zde.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kenneth Olsen / WUSTL
Kokosové palmy jsou většinou klasifikovány podle své velikosti – obecně řečeno existují například palmy vysoké a palmy trpasličí, u nichž se předpokládalo, že mohou představovat původní, nevyšlechtěný typ tohoto stromu. Jak ovšem říkají vědci, tento předpoklad není přesný, protože i "trpasličí" palmy byly vždy pěstovány poblíž lidských sídel a využívány lidmi.

"Morfologie nám v tomto případě moc nepomůže, je totiž v podstatě nemožné přesně vystopovat historii domestikace kokosových palem, které vždy byly součástí lidských pohybů," říká Olsen. "Předpokládali jsme například, že v zónách jako je Madagaskar budou stromy nést stopy ´genetických toků´ mezi různými hlavními zónami v Asii."

Studie potvrdila, že mezi zmíněnými dvěma zónami, tedy pacifickou a indickou, existují opravdu značné genetické rozdíly. "Na tyto dvě oblasti připadají zhruba dvě třetiny celkové genetické diverzity," uvádí Olsen. "Z toho navíc vyplývá podstatný závěr, že k domestikaci došlo současně v obou těchto zónách."

Co se lidských pohybů týče, pozoruhodné je, že například na Madagaskaru pěstují kokosové palmy dodnes potomci lidí, kteří tento ostrov před dávnými dobami osídlili z ostrovů "daleko za mořem" v Tichomoří.

Ořechy z indické oblasti se dostaly na americký kontinent mnohem později – přinesli je s sebou Evropané. A Portugalci zase vozili tyto plody na západní pobřeží Afriky, a odtud se poté staly základem plantáží v Brazílii a Karibiku.


reklama

 
Další informace |
Více podrobností je možné najít na stránkách Washington University in St. Louis.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist