https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-stoji-za-smrticim-kousnutim-varanu-spatna-ustni-hygiena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřCo stojí za smrtícím kousnutím varanů? Špatná ústní hygiena

2.6.2012 01:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Kousnutí varana komodského je smrtící – a to i když oběť po kousnutí unikne jen s malým škrábnutím. Podle vědců z University of Texas ale není důvodem jed v pravém slova smyslu. Smrtící jsou bakterie ve varaních slinách, píše server DailyMail.
 

Varani patří mezi největší ještěry světa, dorůstají až 3,5 metru a mohou vážit přes sto kilogramů. Troufnou si přitom i na mnohem větší zvířata než jsou sami: na vodní buvoly, prasata nebo jeleny.

Vědci z University of Texas se domnívají, že za smrtící schopností varaního kousnutí nestojí jed, ale velmi infekční bakterie. Varani si navíc své bakterie vzájemně předávají.

„Podle našeho modelu se bakterie šíří mezi varany prostřednictvím kousnuté kořisti, které se podaří uniknout,“ tvrdí výzkumníci. Ta časem pojde a ke kořisti a tím i k bakteriím se dostane jiný varan. Na kořisti se zpravidla přiživí více varanů najednou a bakterie pak šíří i při společné hostině.

Ve slinách varanů se nachází v průměru 58 druhů baktérií. 93 % z nich je hodnocena jako potencionální patogeny, ukázal výzkum.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist