https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cvvm-verejnost-hodnoti-ekologicke-iniciativy-lepe-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CVVM: Veřejnost hodnotí ekologické iniciativy lépe než loni

6.7.2001 10:27 | PRAHA (ČIA)
I přes veřejností poměrně silné negativní hodnocení hnutí skinheads a anarchistů ubývá kritických hlasů na adresu těchto dvou extremistických skupin. Iniciativám, které se týkají lidských práv či ekologie, přisuzuje naopak veřejnost vysokou míru prospěšnosti. Stabilně nejlepšímu společenskému renomé se těší charitativní organizace, kulturní nadace a zájmové spolky. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který proběhl ve dnech 28. 5. až 4. 6. tohoto roku mezi 1012 občany České republiky staršími 15 let.
 

O prospěšnosti hnutí za lidská práva pro společnost je přesvědčeno 85 procent dotázaných, tedy o jeden procentní bod více než v roce 2000. Ekologickým iniciativám fandí 70 procent dotázaných, tedy o tři procentní body více, anarchistům potom 14 procent (o šest procent více) a skinheadům devět procent (o tři procentní body více). Naopak za škodlivé označuje skinheady 78 procent veřejnosti (o devět procent méně než loni), anarchisty 68 procent (o 12 procentních bodů méně), ekologické iniciativy 14 procent (o devět procentních bodů méně) a hnutí za lidská práva 10 procent (o dvě procenta více).

Anarchistům lidé vyčítají zejména agresivitu (30 procent), špatné vystupování na veřejnosti (17 procent) a porušování zákonů (12 procent), skinheadům propagaci fašismu (35 procent), agresivitu (30 procent) a diskriminaci menšin (sedm procent) a ekologům neochotu rozumně jednat a komplikaci řešených problémů (58 procent), neporozumění problémům (12 procent) a službu cizím zájmům (devět procent).

Za nejvíce prospěšné lidé považují charitativní nadace (92 procent dotázaných), kulturní nadace (84 procent) a zájmové spolky (89 procent). Ve srovnání s loňskem stoupla nejvíce prospěšnost zájmových spolků (o šest procentních bodů), kulturní nadace si polepšily o tři procentní body a charitativní organizace o jedno procento.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist