https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cyklistu-na-severu-usa-zabil-grizzly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cyklistu na severu USA zabil grizzly

30.6.2016 08:42 | WASHINGTON (ČTK)
Medvěd grizzly ve středu napadl a zabil osmatřicetiletého cyklistu, který jel na horském kole po stezce vedoucí těsně u národního parku Glacier ve státě Montana na severu Spojených států. Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní úřady.
 

Brad Treat a další cyklista se nacházeli u jezera Halfmoon, když je zřejmě překvapil medvěd, uvedl šerif Chuck Curry. Medvěd srazil Treata z kola, zatímco druhý jezdec ujel pro pomoc. Na místě se pak našlo cyklistovo tělo, zatímco grizzly zmizel.

Treat pracoval u lesní stráže, vyrůstal v blízké obci Kalispell. Druhý cyklista, jehož jméno úřady neuvedly, vyvázl bez zranění. Úřady oblast uzavřely, po medvědovi se pátrá.

Grizzly je poddruh medvěda hnědého, žije především ve výše položených oblastech Severní Ameriky. Ve 48 amerických státech je od roku 1970 považován za ohrožený druh, ale počet medvědů stoupá, a spolu s tím přibývá i střetů mezi medvědy a lidmi.

V oblasti parku Glacier žije okolo tisícovky medvědů. V severní části Skalistých hor medvědi od roku 2010 rozsápali šest lidí, ale tyto incidenty se odehrály především v parku Yellowstone, kde žije asi 700 medvědů.

V parku Glacier obvykle dochází k jednomu až dvěma incidentům ročně, avšak bez smrtelných následků. Od roku 1910, kdy park vznikl, se setkání s šelmou stalo osudným desítce lidí. Naposledy v roce 1998, kdy tři medvědi zabili a částečně snědli zaměstnance dodavatele parku, který si vyrazil na túru. Nejznámější útok šelem se tu odehrál v roce 1967, kdy během jedné noci medvědi napadli návštěvníky na dvou různých místech v parku. Událost se dočkala knižního i filmového zpracování pod názvem "Night of the Grizzlies".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist