https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/czech-coal-se-chce-soudit-s-ministerstvem-o-uhli-pro-teplarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Czech Coal se chce soudit s ministerstvem o uhlí pro teplárny

26.2.2011 13:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministerstvo podmiňuje souhlas s další těžbou v dole Vršany tím, aby „alespoň 60 % roční těžby hnědého uhlí bylo dlouhodobě využito pro teplárenské zdroje zajišťující dodávky tepla pro systémy centrálního zásobování teplem na území České republiky.“
Ministerstvo podmiňuje souhlas s další těžbou v dole Vršany tím, aby „alespoň 60 % roční těžby hnědého uhlí bylo dlouhodobě využito pro teplárenské zdroje zajišťující dodávky tepla pro systémy centrálního zásobování teplem na území České republiky.“
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce, aby dvě třetiny uhlí z dolu Vršany směřovaly na výrobu tepla v České republice. Jinak prý další těžba nedostane souhlasné stanovisko z hlediska ochrany životního prostředí. To se ale nelíbí majiteli, firmě Czech Coal, která se chce bránit soudní cestou.
 

Ministr tak reagoval na prohlášení nevládních organizací, které mu vyčítaly, že problémy teplárenství nezařadil mezi priority svého rezortu. „Význam teplárenství v podmínkách ČR je nezpochybnitelný a silně vnímám i rizika tohoto sektoru z hlediska nedostatku paliva již ve výhledu několika málo let,“ stojí v prohlášení Tomáše Chalupy, zveřejněném na serveru ministerstva.

Podle majitele dolu společnosti Czech Coal ministerstvo podmiňuje souhlas s další těžbou tím, aby „alespoň 60 % roční těžby hnědého uhlí bylo dlouhodobě využito pro teplárenské zdroje zajišťující dodávky tepla pro systémy centrálního zásobování teplem na území České republiky.“ Jinak prý budoucí těžba nedostane souhlasné stanovisko v rámci procesu EIA (posouzení vlivu na životní prostředí). Ministr Chalupa se s požadavkem o dodržení této podmínky obrátil i na ministra průmyslu a také ředitele Českého báňského úřadu. Majitel dolů musí splnění tohoto závazku doložit uzavřenými smlouvami.

To ale firma Czech Coal považuje podmínku za nesplnitelné. Požadavek nemá prý oporu v českém právním řádu a není ani ekonomicky a technicky realizovatelný. Navíc by to zřejmě vedlo k negativním dopadům na životní prostředí. Bylo by totiž nutné převážet velké objemy uhlí na delší vzdálenosti, než je tomu v současnosti, tvrdí firma. „Je to jako bychom chtěli nařizovat zemědělci, že má 60 % svého obilí dodávat k výrobě biopaliv,“ říká Jan Dienstl, místopředseda představenstva Czech Coal a.s.

Nízkovýhřevné uhlí z Vršan se podle Czech Coal vyplatí transportovat jen do některých energetických zdrojů a jen některé z nich mají technologie schopné jeho efektivního spalování. “Podle našich expertních znalostí existuje v současnosti pouze jedna středně velká teplárna, která bude schopná uhlí z Vršan spalovat bez toho, aby musela investovat stamiliony do úprav svých zařízení. Ta však má svého dlouhodobého smluvního dodavatele,” vysvětluje generální ředitel Czech Coal Luboš Pavlas.

Vzhledem k ekonomické a technické neuskutečnitelnosti se skupina Czech Coal bude bránit soudní cestou. Majitelům dolů se nelíbí ani snaha ministra životního prostředí ovlivnit rozhodování o povolení k další těžbě ze strany Českého báňského úřadu. „Doufám, že úřady dodrží standardní postupy a nebudou podléhat různým politickým či obchodním tlakům,“ říká Jan Dienstl.

Podle ČTK jsou Vršany pro Czech Coal stěžejním dolem, který má zásoby až do roku 2055. Ročně se v něm těží mezi 7,5 až 8 miliony tun, což představuje asi 17 procent z 45 milionů tun roční produkce hnědého uhlí v Česku. Pokud budou dodrženy územní limity těžby, které chrání okolní obce před bouráním, po roce 2020 budou Vršany jediným dolem Czech Coalu.

V celém Česku se očekává během příštích tří let až desetiprocentní pokles těžby, zčásti kvůli územním limitům a zčásti kvůli fyzickému vyčerpávání ložisek. Podle expertů už dříve oslovených ČTK to odnesou nejvíc právě teplárny, které uhlí seženou jen stěží a už začínají hledat alternativní paliva.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist