https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/daji-se-predpovedet-novodobe-biblicke-potopy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dají se předpovědět novodobé biblické potopy?

6.1.2011 08:00 | PRAHA/NEW YORK (Ekolist.cz)
Ničivé povodně v Austrálii, snímek je z města Newcastle.
Ničivé povodně v Austrálii, snímek je z města Newcastle.
Foto | Roderick Breis / Wikimedia Commons
Austrálie tento týden s napětím i hrůzou sleduje další přívaly vody „biblické potopy“ a stále více lidí si pokládá zásadní otázku: Lze podobné katastrofy předvídat? Vědci s jistým váháním říkají: Ano, do jisté míry.
 

Není samozřejmě možné dopředu odhadnout, že se po letní bouřce rozvodní třeba malá moravská řeka. Pro katastrofální a mohutné záplavy, s nimiž nyní zápasí Austrálie či před časem Pákistán, jistá naděje existuje. Klimatologové mají totiž k dispozici stále přesnější data o počasí a globálních klimatických proměnách, z nichž je možné sestavovat komplikované matematické modely a s určitou přesností podobné katastrofy předvídat.

„Nechci tvrdit, že je možné předpovídat jednotlivé povodně pro konkrétní lokality. Myslím, že však budeme schopni identifikovat trendy, v nichž by v některých letech hrozily povodně severní polokouli a v jiných jižní,“ uvedl koncem roku Upmanu Lall, americký hydroklimatolog, v rozhovoru pro server National Geographic News.

Podle něj se jedná o podobné modely, jimiž se každý rok dopředu odhaduje například intenzita sezón hurikánů v USA. Lall zkoumal stovky rozsáhlých záplav v uplynulých deseti letech. Ničivé záplavy, jako například vloni v Pákistánu či Číně, nejsou dle něj náhodné, nýbrž souvisí s měnícími se ekosystémy oceánů. „Pokud budeme v budoucnu chtít lépe předvídat hydroklimatické extrémy, bude nezbytné sestrojit dlouhodobé modely klimatu,“ uvedl ten samý autor ve své studii publikované na internetu.

Když jde o „menší vodu“

Vědci po celém světě se zároveň snaží odhadovat i menší lokální povodně. To ovšem vyžaduje poněkud jinou techniku než zkoumání větších záplav, které souvisejí s globálními klimatickými poměry. Například američtí odborníci se pokoušejí srovnávat záznamy o různých projevech počasí, které vedly k menším lokálním povodním. Mají k dispozici data za desítky let, a jsou tedy částečně schopni vysledovat jisté závislosti. „Je to trochu jako zkoumání genomu povodní,“ řekl před časem stanici ABC klimatolog Paul Knight. „Víme, že určité podmínky vedou k bouřím, z nichž přijdou povodně. To nám dává šanci velkou vodu předvídat.“

Tak jako v případně jiných předpovědí i zde však platí: jistota bude vždy chybět.


reklama

 
Tento text byl publikován v rámci projektu Ekolist.cz – zpravodajství o změnách klimatu, který je realizován díky finanční podpoře SFŽP a MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist