https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-mereni-spadu-v-okoli-celakovicke-slevarny-ukazalo-zlepseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další měření spadu v okolí čelákovické slévárny ukázalo zlepšení

9.5.2017 10:00 | ČELÁKOVICE (ČTK)
Měření spadu pevných částic na několika místech v okolí slévárny TOS-MET trvalo od poloviny prosince loňského roku do poloviny ledna letošního roku. Město nechalo druhé měření udělat po loňských květnových problémech, kdy částice neznámé látky poškodily desítky karoserií aut i okna rodinných domů. / ilustrační foto
Měření spadu pevných částic na několika místech v okolí slévárny TOS-MET trvalo od poloviny prosince loňského roku do poloviny ledna letošního roku. Město nechalo druhé měření udělat po loňských květnových problémech, kdy částice neznámé látky poškodily desítky karoserií aut i okna rodinných domů. / ilustrační foto
Foto | EcologyWA / Flickr
Druhé měření spadu v okolí čelákovické slévárny TOS-MET ukázalo značné zlepšení. Hodnoty někde klesly až čtyřikrát, na samou hranici měřitelnosti, řekl ČTK starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS).
 

Měření spadu pevných částic na několika místech v okolí slévárny TOS-MET trvalo od poloviny prosince loňského roku do poloviny ledna letošního roku. Město nechalo druhé měření udělat po loňských květnových problémech, kdy částice neznámé látky poškodily desítky karoserií aut i okna rodinných domů. První měření se uskutečnilo v srpnu a září loňského roku a jednoznačně prokázalo vliv emisí z místní slévárny TOS-MET na životní prostředí v jejím nejbližším okolí, nové výsledky ale vykázaly značné zlepšení, řekl ČTK starosta.

Například ve Staňkovského ulici překročila v první etapě měření hodnota spadu pět gramů na metr čtvereční za měsíc. Šlo tedy hovořit o vyšší zátěži na prostředí. Nové měření ale v této lokalitě zjistilo čtyřikrát nižší hodnotu. Hodnoty naměřeného spadu klesly podle starosty také ve všech šesti dalších sledovaných lokalitách.

"Filtry, které jsou v TOS-METu, byly po dobu měření funkční. Vidím zlepšení celkové situace, což je dobře. I obyvatelé si na spad nebo zápach méně stěžují," řekl ČTK Pátek.

Město na měření spolupracovalo se Státním zdravotním ústavem, který v Čelákovicích instaloval odběrové nádoby a následně vyhodnocoval vzorky.

Radnice si od měření slibuje, že díky němu bude schopna argumentačně podpořit své obyvatele v boji za odškodnění. Slévárna TOS-MET odpovědnost za škody, které vznikly na majetku lidí v okolí závodu, již dříve odmítla. Společnost argumentuje tím, že jde o běžnou provozní věc. Uvádí, že její provoz nezpůsobil škody v okolí a že firma splňuje emisní limity.

Město bude podle starosty v měření dál opakovat. Pátek ale nechtěl uvádět přesný termín, kdy se měření uskuteční, aby podle něj slévárna nemohla upravit výrobní program, a zmenšit tak znečištění. Již druhé měření sice bylo dopředu avizováno, ale přesný termín znám nebyl. Další měření má být podle Pátka dlouhodobější, zřejmě po dobu dvanácti měsíců.

Slévárna TOS-MET v Čelákovicích vyrábí odlitky pro strojírenství, energetiku, vodárenství, polygrafický či automobilový průmysl. Roční výrobní kapacita je 15.000 tun odlitků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist