https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-plzensky-park-dostal-plasice-na-divoka-prasata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský park dostal plašiče na divoká prasata

8.1.2018 10:34 | PLZEŇ (ČTK)
Šetrný způsob, jak udržet divočáky mimo obydlené území. Ilustrační foto
Šetrný způsob, jak udržet divočáky mimo obydlené území. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rostislav Stach / Naše příroda
Další z oblíbených plzeňských parků dostal ultrazvukové plašicí zařízení divoké zvěře. Mají pomoci chránit park i lidi v něm zejména před divokými prasaty, která se odvažují stále dál do parků až k obydleným územím.
 
První ultrazvukové plašiče instalovalo město do největšího Borského parku v roce 2016. Protože se osvědčily, další rozmístili správci městské zeleně do parku Homolka ve čtvrti Slovany, řekl primátorův náměstek Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Plašicí zařízení tvoří sloupek s reproduktorem, který vydává frekvenčně různorodé zvukové signály v ultrazvukové hladině. Lidské ucho je neslyší, pro citlivý sluch divokých zvířat jsou ale velice nepříjemné. Nevadí prý ani psům. Sloupky tvoří linii a jsou od sebe vzdáleny tak, aby se dosah zvuku z reproduktoru překrýval. Pro divoká prasata je nepříjemné takovou neviditelnou hranici překročit, uvedla mluvčí radnice Eva Barborková.

"V Borském parku fungují ultrazvukové sloupky už druhým rokem. Zatímco v předchozích letech tam opakovaně docházelo k poškozování centrální travnaté plochy černou zvěří, v roce 2017 tam škod na trávníku výrazně ubylo a ultrazvukový systém se ukázal jako funkční," řekl Náhlík. V historické části Borského parku nechali správci městské zeleně v listopadu 2016 nainstalovat 27 sloupků s plašiči. Park Homolka nyní dostal 24 sloupků za 380.000 korun. "Očekáváme, že tímto opatřením se podaří pohyb divočáků odklonit od nejfrekventovanějších partií parku a udržet černou zvěř v přirozených porostech říčního koridoru řeky Úhlavy," uvedla Lucie Davídková z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně.

Divočáci se podle správců městské zeleně začali v Borském parku poprvé objevovat v roce 2015. Přicházeli od Valchy podél přehrady a postupovali dál až k soutoku Radbuzy s Úhlavou. Škody prasata nadělala v udržované Luftově zahradě, kde rozryla trávníky a část květinových záhonů. V Borském parku prasata škodila zejména na podzim 2016. Rozryla a zdevastovala centrální trávník a troufla si i do lesoparku až k těsné blízkosti paneláků a končené trolejbusu. Škody se šplhaly do statisíců.

Plašiče nejsou jediné investice, které město kvůli divokým prasatům vynakládá. Na podzim 2015 například dalo přes půl milionu korun jedné ze svých škol v okrajové části Litice. Postavil se za ně pevnější plot, protože prasata se opakovaně dostávala na zahradu a rozrývala je. Radnice také dávala peníze na posekání velkých ploch orobince v okrajové části Valcha, kde se zvířata zdržují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist