https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/danske-noviny-kritizuji-nemeckou-podporu-plynovodu-nord-stream-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánské noviny kritizují německou podporu plynovodu Nord Stream 2

11.4.2017 08:30 (ČTK)
Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu, který přivádí zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. / ilustrační foto
Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu, který přivádí zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo se v energetice chová sobecky a vůči Rusku hraje dvojí hru. Napsal to včera dánský deník Jyllands-Posten. Liberálně pravicový list kritizuje Berlín za jeho podporu plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa přivádět zemní plyn z Ruska, proti kterému ale Německo i další země Evropské unie uplatňují sankce. Projekt Nord Stream 2, který vadí i řadě evropských zemí včetně České republiky, podle novin podkopává i snahy o jednotnou a diverzifikovanější energetickou politiku EU.
 

"Evropská unie by se měla vytvořením více zařízení, jejichž prostřednictvím získá přístup ke zkapalněnému zemnímu plynu osvobodit od ruské dominance, a dosáhnout tak podstatně větší bezpečnosti dodávek. To ale vyžaduje jednotu místo jednostranných kroků. Dvojí hra německé politiky, při které se na jedné straně účastní sankcí proti Rusku a na straně druhé pokračuje s úzkou energeticko-hospodářskou spoluprací s Kremlem, musí vést k vážnější kritice ze strany Dánska, protože v tomto spočívá skutečná výzva," míní Jyllands-Posten.

Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu, který přivádí zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Na projektu se v září 2015 dohodla ruská státní společnost Gazprom s německými podniky E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell.

V dopise Evropské komisi z listopadu 2015 vyslovily k Nord Stream 2 výhrady Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům EU a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist