https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dansko-v-gronsku-odstrani-vojensky-odpad-po-armade-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánsko v Grónsku odstraní vojenský odpad po armádě USA

12.1.2018 10:15 (ČTK)
Letenská základna americké armády Thúlé. Ilustrační snímek
Letenská základna americké armády Thúlé. Ilustrační snímek
Dánsko odstraní vojenský odpad, který na jeho ostrově Grónsku zanechala americká armáda. Dohodu o tom v Kodani podepsali grónský premiér Kim Kielsen a dánský ministr životního prostředí Esben Lunde Larsen.
 
"Jsem potěšen, že můžeme na úklidu společně pracovat," prohlásil Kielsen s tím, že Grónsko o vyřešení problému dlouho usilovalo. Dohoda počítá s šestiletým trváním likvidačních prací, na které vyčlenila 180 milionů dánských korun (přes 614 milionu Kč).

Odstraněny mají být zchátralé opuštěné budovy a vozidla či prázdné palivové sudy. Ty v Grónsku zůstaly poté, co po konci studené války odešla z ostrova většina amerických vojáků.

Dánsko a Spojené státy uzavřely v roce 1951 smlouvu, která Washingtonu umožnila postavit v Grónsku 33 základen a radarových stanic. Ujednání ale nestanovilo, kdo zodpovídá za likvidaci těchto objektů.

Dnes podepsaná dohoda se nevztahuje na vojenské zařízení, které v Grónsku americké jednotky stále využívají. Nezahrnuje ani základnu Camp Century, kterou USA tajně budovaly pod grónským věčným ledem. Ta měla ukrývat americké rakety, od projektu se ale v roce 1966 ustoupilo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist