https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/debata-ekolistu-ohrozi-klimaticke-zmeny-nasi-bezpecnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Debata Ekolistu: Ohrozí klimatické změny naši bezpečnost?

21.1.2011 15:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Celkově během chladné poloviny roku bude spíše narůstat určitý nadbytek vody na našem území, v teplé polovině roku naopak její deficit," říká Ladislav Metelka.
„Celkově během chladné poloviny roku bude spíše narůstat určitý nadbytek vody na našem území, v teplé polovině roku naopak její deficit," říká Ladislav Metelka.
Znamenají globální klimatické změny přímé či nepřímé ohrožení bezpečnosti naší země? Co přinese nejbližší budoucnost a čeho bychom se měli v nejbližších dekádách obávat? Ekolist.cz položil tuto otázku několika odborníkům a zástupcům zainteresovaných stran, kteří se věnují klimatickým změnám. Zde jsou jejich odpovědi.
 

Redakce Ekolistu.cz oslovila několik odborníků a zástupců zainteresovaných stran s žádostí o komentář na téma:

"Představují klimatické změny nějaké bezpečnostní riziko pro Českou republiku?"

Své odpovědi nám poslali:

Podle Jana Pretela z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou hrozby zanedbatelné - domnívá se , že ve srovnání s méně stabilními státy světa nebudou v nejbližší budoucnosti projevy měnícího se klimatu v našich podmínkách spojeny s prakticky žádnými bezpečnostními riziky. „Přinejmenším ne s takovými, která by vyžadovala zcela mimořádnou pozornost,“ upřesňuje Pretel. Ke změnám klimatu doplňuje, že v České republice se zvyšuje průměrná roční teplota, průměrný počet dní s vysokými teplotami a snižuje se průměrný počet dní s nízkými teplotami, narůstá srážek. Přečtěte si celý jeho komentář.

Pretelův kolega Ladislav Metelka Ekolistu poskytl pohled na problematiku z klimatologického hlediska. Největší rizika z tohoto pohledu prý budou souviset s vodou, uvádí v příspěvku a říká: „Celkově během chladné poloviny roku bude spíše narůstat určitý nadbytek vody na našem území, v teplé polovině roku naopak její deficit.“ Přečtěte si celý jeho komentář.

Libor Stejskal ze Střediska bezpečnostní politiky CESES FSV UK uvedl, že občané ČR mají sklon vnímat změnu klimatu prostřednictvím exotických až nereálných obrazů. Pro Českou republiku však dle jeho názoru mohou mít bezpečnostní rozměr druhotné následky změny klimatu ve vzdálených místech planety: například migrace milionů uprchlíků z Afriky, Asie a Oceánie. Změna klimatu nás s vysokou pravděpodobností nezahubí, udeří však na naši přírodu a krajinu, na vodstvo a na využití vody,“ předpovídá Stejskal a přidává obavy z nedostatku vody, která prý je „nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví“. Přečtěte si celý jeho komentář.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA Ekolistu upozorňuje, že celý problém je třeba hodnotit v širších souvislostech a že ČR bude bezpečnější, „snížíme-li závislost na fosilních palivech“. V příspěvku vyjádřil své obavy ze závislosti na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska. Dále uvedl, že zemědělství v Africe, Asii nebo Latinské Americe je na klima obzvláště citlivé. „Devět z deseti hektarů orné půdy v Africe plně závisí na dešti coby jediném zdroji vody a přitom drobní rolníci nemají na nákladné zavlažování,“ upozorňuje Kotecký. Přečtěte si celý jeho komentář.

Podle Ivana Beneše ze společnosti zaměřené na rozvoj infrastruktury měst a regionů CityPlan je především třeba pochopit, že změna klimatu je skutečností bez ohledu na její původ. Pokud extrémní jevy pramenící z oteplování naruší chod kritické infrastruktury (tedy té, která je provozována na hranici svých limitů, např. elektroenergetika), mohou ovlivnit nepřímo i bezpečnost dalších obyvatel mimo postižená území. Další hrozby vidí Beneš v imigraci a nedostatku fosilních paliv. Přečtěte si celý jeho komentář.


reklama

 
Další informace |
A co si myslíte vy? Představují klimatické změny nějaké bezpečnostní riziko pro Českou republiku? Debatujte v diskuzi pod článkem! Pokud chcete k tématu přispět delším textem, pošlete jej na adresu ekolist@ekolist.cz a redakce jej zveřejní v názorové rubrice.
Tento text byl publikován v rámci projektu Ekolist.cz – zpravodajství o změnách klimatu, který je realizován díky finanční podpoře SFŽP a MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist