https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/decin-odstranil-uvolnene-kameny-z-ferraty-zprisnil-navstevni-rad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děčín odstranil uvolněné kameny z ferraty, zpřísnil návštěvní řád

18.10.2016 09:51 | DĚČÍN (ČTK)
Děčínská radnice si nepřeje další rozšiřování vstupů na zajištěnou lezeckou stezku, ferratu, na Pastýřskou stěnu. Zpřísnila proto podmínky pro vstup. ČTK to řekla mluvčí města Markéta Lakomá. Ferrata si získala během dvou let mnoho příznivců, ale návštěvníci velmi zatěžují skalní masiv, z něhož už město muselo nechat odstranit nestabilní bloky.
 

Ferratu v centru měl Děčín vůbec jako první město v Česku. Oproti lezení na obyčejné skály ji může využívat prakticky kdokoliv, skalní stěna je osazena kramlemi a kolíky i lany. Potřebné je pouze povinné vybavení a kuráž. "Lidí, kteří navštěvují ferratu, je opravdu hodně. Přesné počty nelze stanovit, protože každý se zdrží rozdílnou dobu, někdo vyleze jednu cestu, jiný leze opakovaně a projde si všechny cesty," uvedla Lakomá. Podle jejího hrubého odhadu již ferratu navštívilo asi 40 000 lidí.

Skalní masiv je tak velmi zatěžován. Město nyní nechalo odstranit dva nestabilní skalní bloky, které se nacházely na cestě s nejmenší náročností, tedy na té nejnavštěvovanější. V havarijním stavu byl také skalní kout. Zátěž v podobě návštěvníků ničí drnový pokryv, který ve velmi frekventovaných místech již zcela chybí. "Odkrytý písčito-hliněný podklad je nestabilní, dochází k jeho uvolňování, vysypávání, odplavování i odvátí. Součástí tohoto podkladu mohou být i větší části, které se chůzí uvolňují a vypadávají ze stěny. Z těchto důvodů byl nestabilní kout zasíťován," uvedla mluvčí.

Aktuálně je povolených 15 cest, a to až do uzavření v zimním období. Přesný termín neexistuje, záležet bude na počasí. Loni se ferrata zavřela 1. prosince. Čtvrtý nástup se v současnosti opravuje.

Další rozšiřování ferraty si město nepřeje. I proto zpřísnilo návštěvní řád, aby nikdo nemohl bez souhlasu radnice do stěny zasahovat. Radní zakázali vstup na ferratu s pracovním nářadím bez písemného souhlasu magistrátu.

Skalní stěny bude město kvůli bezpečnosti návštěvníků dál sledovat. "Zajímavostí určitě je, že ferratu s instruktorem vylezl slepý člověk nebo devadesátiletý pán. Za dobu existence ferraty došlo pouze k jednomu vážnému úrazu, kdy musel být po pádu zaviněným vlastní nedbalostí a chybou lezec transportován leteckou záchrannou službou," doplnila Lakomá.

Na Pastýřskou stěnu vedl také výtah, který je od roku 1994 mimo provoz. Město nyní podle mluvčí hledá způsob, jak torzo nástupních prostor nejlépe využít.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist