https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/decin-se-zepta-lidi-co-chteji-mit-v-lesoparku-bazantnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děčín se zeptá lidí, co chtějí mít v lesoparku Bažantnice

4.11.2016 01:57 | DĚČÍN (ČTK)
Děčínská radnice chystá první setkání s obyvateli na téma revitalizace lesoparku Bažantnice. K jeho nové podobě se jako první budou moci vyjádřit rodiče malých dětí a to už 14. listopadu. Informovala o tom mluvčí města Markéta Lakomá. Na opravy v areálu chce město získat dotaci 25 milionů korun.
 

Na úpravy zanedbaného areálu poblíž sídliště v Želenicích chce radnice získat dotaci Nadace Proměny. Město o ni usilovalo už loni, ale neuspělo.

"Rozhodli jsme se žádost o dotaci opět podat, je to další pokus, jak lesopark komplexně obnovit. Vlastní peníze totiž na tak rozsáhlou rekonstrukci v rozpočtu nemáme," vysvětlila primátorka Marie Blažková.

Devítihektarový lesopark vznikl v roce 1931 a jméno nese podle bažantí obory, kterou dříve býval. Kdysi v něm bylo i letní kino. Nyní je park obklopen zástavbou rodinných domů a sídlištěm. Okraj parku využívají převážně obyvatele sídliště a děti z nedaleké mateřské školy.

Kromě stromů, trávy a zpevněných ploch je v areálu bikrosová dráha, oválné cvičiště a území s archeologickými nálezy, jehož součástí jsou pozůstatky historické tvrze. "To všechno ovlivňuje jeho případnou revitalizaci," uvedla Blažková.

Jakou podobu nakonec bude Bažantnice mít, mohou ovlivnit právě místní. Nadační dotace totiž přímo závisí na hlase občanů. "Nadace úzce spolupracuje s lidmi žijícími v těsné blízkosti dané lokality. Před samotnou realizací projektu pořádá veřejné diskuse a akce, ze kterých následně vychází architektonická soutěž," vysvětlila Blažková. "Také my chceme slyšet názory obyvatel, kteří se v prostoru pohybují. Zajímá nás, jak právě oni by si park představovali," podotkla primátorka.

Lidé budou moci společně diskutovat nad ideovou studií z roku 2009. První takové setkání se uskuteční s rodiči malých dětí 14. listopadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist