https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/definitivni-dukaz-v-krkonosich-byl-vyfocen-rys
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Definitivní důkaz: V Krkonoších byl vyfocen rys

8.4.2013 00:53 | HARRACHOV (Krkonoše) (Ekolist.cz)
Rys ostrovid zachycený fotopastí v západních Krkonoších
Rys ostrovid zachycený fotopastí v západních Krkonoších
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
V březnu byl v západních Krkonoších opakovaně vyfocen rys. Podařilo se to pracovníkům Krkonošského národního parku (KRNAP) s pomocí fotopastí. K přímým pozorováním a k pobytovým stopám, které byly v Krkonoších zaznamenány i v minulých letech, tak přibyl definitivní důkaz, že se rysi v Krkonoších vyskytují.
 

Ekolist.cz navíc získal na KRNAPU nezávislé svědectví o přímém pozorování rysa, a to na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor. Došlo k němu rovněž v březnu. Ani důkazy o přítomnosti rysa na různých místech ani opakovaný záznam na kameru ovšem neznamenají, že by nutně muselo jít o víc jedinců.

"S velkou pravděpodobností jde o jedno a to samé zvíře, v lepším případě by to snad mohl být pár," říká zoolog parku Jiří Flousek. Zachytit společně dva rysy se však nepodařilo, na snímcích je vždy jen jedno zvíře. Vzhledem k tomu, že se rys na stejném místě objevil víckrát, by ale mohlo jít o zvíře, které Krkonošemi pouze neprochází, ale chová se tu teritoriálně. Pravděpodobnější je, že jde o samce.

Podle historických dat byli rysi v Krkonoších vyhubeni kolem roku 1800. První novodobé pozorování pochází z roku 2002 z údolí řeky Jizery mezi Mýtem a Vilémovem. V dalších letech se rys znovu objevoval, například mezi podzimem 2005 a jarem 2006 byly jeho pobytové stopy opakovaně pozorovány na české i polské straně hor - v oblasti Jelení hory, ale i ve východní části u dolní Malé Úpy a na Rýchorách.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Další hromadu pozorování pak ochranáři zaznamenali v zimě 2009/2010. Tenkrát se rys pohyboval na pomezí Krkonoš a Jizerských hor v oblasti obcí Polubný a Kořenov a znovu i v Jizerském dole. Nálezy kořisti i přímá pozorování ale byly udávány i z Trutnova a Horního Maršova. Řada pobytových stop byla nalezena i na hřebenech, třeba na Kozích hřbetech nad Špindlerovým Mlýnem nebo na úbočí Sněžky.

Srna, kterou strhnul rys ostrovid
Srna, kterou strhnul rys ostrovid
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP

Většinu dosavadních důkazů o přítomnosti rysa v Krkonoších představovaly stopy, nalezeny ale byly i zbytky úlovku nebo trus. Fotografie, které se teď podařilo získat ochranářům z národního parku, jsou zřejmě vůbec prvními snímky rysa z Krkonoš.

Od podzima 2011 byl v Krkonoších rovněž zaznamenán výskyt vlků, u nich zatím šlo jen o náhodné návštěvy.

Rys v České republice nemá přirozené nepřátele, nejnebezpečnější je pro něj člověk. Ilegálnímu lovu je přičítáno přibližně 80 % ztrát na rysech. V anonymní anketě, která byla před lety uspořádána mezi myslivci v oblasti s výskytem rysů, celá desetina myslivců přiznala, že protiprávně zastřelila nejméně jednoho rysa.

Rys vyhledává zalesněnou krajinu a aktivní je především v noci. Podle zkušeností z oblastí se stabilní populací rysů (například ze Šumavy nebo z Tater) mívá rysí teritorium velikost několika desítek kilometrů čtverečních. Známy jsou ale i případy, kdy se rysí teritorium rozkládalo na 300, nebo i víc než na 400 kilometrech čtverečních. To v praxi znamená, že jeden a ten samý rys může být v krátké době viděn na místech, která jsou ode sebe vzdálena mnoho desítek kilometrů.


reklama

Rys ostrovid v západních Krkonoších

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz


Rys ostrovid zachycený fotopastí v západních Krkonoších
Rys ostrovid zachycený fotopastí v západních Krkonoších
Rys ostrovid zachycený fotopastí v západních Krkonoších
Stopa rysa ostrovida v západních Krkonoších
 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist