https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desiva-horka-roku-2010-se-nebudou-opakovat-desitky-let-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děsivá horka roku 2010 se nebudou opakovat desítky let, tvrdí vědci

18.3.2011 15:40 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Prostorová distribuce nejteplejších evropských lét. Výška a barva „sloupečků“ indikuje anomality (v ºC) vztažené k období 1970 – 1999. Horní obrázek se týká období 1500-2000, dolní období 1500-2010. Pro lepší názornost jsou sloupečky rozděleny po intervalech 1 ºC.
Prostorová distribuce nejteplejších evropských lét. Výška a barva „sloupečků“ indikuje anomality (v ºC) vztažené k období 1970 – 1999. Horní obrázek se týká období 1500-2000, dolní období 1500-2010. Pro lepší názornost jsou sloupečky rozděleny po intervalech 1 ºC.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Science/AAAS
Loňská vlna horkého počasí v Rusku a východní Evropě byla podle nové vědecké studie mimořádnější, než se původně zdálo. Vědecký časopis Science ve svém dnešním čísle citoval vědce, podle nichž je opakování takových vln velmi nepravděpodobné po několik desítek let a nejspíš nepřijde dříve než v druhé poloviny 21. století.
 

„Vlna horka, která se minulé léto převalila přes části východní Evropy, byla ještě výraznější a teplejší, než podobné období vysokých teplot v létě 2003,“ uvedl David Barriopedro, jeden z autorů studie. Při své výzkumu se zabýval monitorováním teplotních extrémů od roku 1871.

Jedním ze závěrů je, že tato dvě horká léta patřila v Evropě v těm nejteplejším za posledních 510 let.

Změna klimatu posiluje extrémy

A potvrzují jejich výsledky předpoklad mnohých vědců, že v souvislosti s klimatickou změnou budou podobné extrémní situace nastávat častěji než dříve? Ano, potvrzují – vědci na základ analýz a modelů předpokládají, že takto mohutné vlny teplého počasí budou v příštích 40 letech zhruba desetkrát pravděpodobnější než dříve. Ač, jak už bylo zmíněno, úder takto rozsáhlé vlny není statisticky pravděpodobný před rokem 2050.

Loňská vedra byla opravdu mimořádná – jen v Rusku úřady podle studie odhadují, že teploty měly podíl na smrti 55 000 lidí. Úroda se snížila o čtvrtinu, obrovské škody napáchaly rozsáhlé požáry a podle předběžných údajů „stála“ Rusko tato vlna kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu. Extrémy se navíc netýkají jen Ruska, ale i dalších zemí v jeho okolí, od Ukrajiny po Finsko. Podstatné tedy je, že v rámci celé Evropy budou podobné extrémy častější.

V minulých měsících klimatologové vedli často velmi bouřlivou debatu, zda tato vlna veder nějak souvisela s dalšími extrémy v jiných částech světa, například se záplavami v Pákistánu. Ač většina odborníků by na tuto otázku odpověděla, že nejspíš ano, jistota chybí.


reklama

 
Další informace |
Zdroj: Science

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist