https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-a-greenpeace-zakazme-toxicke-latky-co-nejdrive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země a Greenpeace: Zakažme toxické látky co nejdříve

2.5.2001 14:00 | PRAHA (EkoList)
Co nejrychlejší podepsání a následná ratifikace chystané Stockholmské úmluvy o eliminaci toxických látek požadují ekologická sdružení Děti Země a Greenpeace. Dnes poslala obě sdružení výzvu ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi (ČSSD), aby se o schválení textu úmluvy v ČR zasadil. Stockholmská úmluva by měla být schválena na konci května ve Stockholmu a její signatáři by se měli zavázat k eliminaci, případně úplnému zákazu, látek tzv. "toxické dvanáctky" (dioxiny, polychlorované bifenyly, DDT, atd.).
 

"Látky toxické dvanáctky mohou kromě jiného vyvolat jen v ČR každý rok až stovky nových případů onemocnění rakovinou," tvrdí lékař Miroslav Šuta, který koordinuje toxickou kampaň českých Greenpeace. Podle studie, zpracované Státním zdravotním ústavem (SZÚ) jsou obyvatelé ČR vystaveni několikanásobně větší dávce dioxinů, než například Kanaďané (Češi "spolykají" šestkrát více dioxinů ročně) nebo Holanďané (čtyřikrát). Dávka dioxinů, kterou průměrný Čech pozře spolu s potravou, může mít podle expertíz SZÚ z roku 1998 na svědomí až 270 případů rakoviny za rok.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist