https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/developerum-vadi-novela-zakona-eia-hlavne-kvuli-casove-prodleve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Developerům vadí novela zákona EIA hlavně kvůli časové prodlevě

19.6.2016 20:40 | PRAHA (ČTK)
Za největší komplikaci, kterou přinesla loňská novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), považují ředitelé developerských společností riziko časové prodlevy. Na stupnici od nuly do deseti mu přiřadili průměrnou hodnotu devět bodů. Vyplývá to z průzkumu mezi 40 tuzemskými developery, který zpracovala analytická společnost CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.
 

"Bohužel, novela zákona EIA posiluje roli veřejnosti v procesu přípravy a schvalování developerských projektů, což mnohdy vede k neopodstatněným průtahům. Obecně se dá říci, že příprava nového projektu od akvizice pozemku do zahájení stavby trvá tři až čtyři roky v závislosti na složitosti celého záměru," uvedl generální ředitel Crestylu Omar Koleilat. Podle Jiřího Linharta ze společnosti Karimpol International trvá příprava nového projektu kolem sedmi let. "Novelou zákona se až o rok a půl prodlouží," doplnil.

Dalším nepříznivým faktorem bude podle developerů administrativně velmi náročná příprava projektu (8,1 bodu).

Z novely zákona mají největší obavy developeři, kteří se zabývají průmyslovou výstavbou. Riziku prodloužení stavby přiřadili průměrně známku 9,3 bodu. Novela podle nich také nahrává lobbismu a korupci (8,0 b.). Za nejmenší problém považují průmysloví i kancelářští developeři finanční náklady spojené s přípravou dokumentace.

Pokud by i nadále přetrvávala nejasná legislativní situace v oblasti průmyslového developmentu, mohly by developeři v letech 2017 a 2018 snížit svoji nabídku. Pokles objemu dokončených projektů v takovém případě předpokládají tři čtvrtiny developerských firem.

Vláda navrhla novelou zavést mimo jiné závaznost výsledků EIA pro navazující územní či stavební řízení, větší informační povinnost dotčených úřadů a konzultativní účast veřejnosti v povolovacích řízeních.

Novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí schválili poslanci loni v dubnu. Evropská komise jejím přijetím podmínila poskytnutí dotací. Pokud by Česká republika novelu nepřijala, podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj by přišla zhruba o 60 miliard korun z evropských fondů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist