https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-a-okolni-mesta-pokryva-smog-skoly-jsou-zavrene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí a okolní města pokrývá smog, školy jsou zavřené

7.11.2016 10:27 | PRAHA (ČTK)
Školy a staveniště dnes zůstaly v Dillí uzavřeny kvůli hustému smogu, který indickou metropoli sužuje již více než týden. Ilustrační snímek.
Školy a staveniště dnes zůstaly v Dillí uzavřeny kvůli hustému smogu, který indickou metropoli sužuje již více než týden. Ilustrační snímek.
Školy a staveniště dnes zůstaly v Dillí uzavřeny kvůli hustému smogu, který indickou metropoli sužuje již více než týden. K opatřením v metropoli se připojila i města v sousedním státě Uttarpradéš, napsala agentura AP.
 

Podle expertů míra znečištění ovzduší v Dillí představuje vážné riziko pro zdraví obyvatel. Ti si stěžují na pálení v krku, slzí jim oči.

Příčinou znečištění jsou v Dillí auta, továrny, ale také topení v kamnech fosilními palivy, vypalování podrostu v okolí města či spalování odpadků. K těmto faktorům přispělo v posledních dnech rovněž chladnější počasí, kvůli němuž se znečišťující částice hůře rozptylují.

Podle průzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2014 se 13 z 20 nejvíce znečištěných měst světa nachází právě v Indii. Dillí je na tom vůbec nejhůř.

Americká ambasáda v Dillí, která nepřetržitě měří koncentraci miniaturních škodlivých prachových částic snadno pronikajících do plic, dnes ráno zaznamenala hodnotu 778 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.

Podle nedělního rozhodnutí vlády v Dillí budou školy v metropoli zavřené nejméně tři dny a staveniště pět dní. Minimálně na deset dní bude také zastaven provoz uhelné elektrárny na okraji města.

Úřady města Lakhnaú, které je metropolí nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš s 210 miliony obyvatel, dnes varovaly, že smog postoupil z Dillí do západní části Uttapradéše a během pár dnů pokryje celý stát.

Znepokojení obyvatelé Dillí dnes tvořili dlouhé fronty před obchody, které prodávají ochranné obličejové masky, napsala agentura AFP. Rodiny, které si to mohou dovolit, si domů pořizují čističky vzduchu.

Řidič rikši Manan Mahato poslal děti v obavách o jejich zdraví do své domovské vesnice. "Žít v Dillí je teď kvůli znečištění příliš nebezpečné," vysvětlil muž. Ústa si přitom zakrýval kapesníkem, protože si ochrannou masku nemůže finančně dovolit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist