https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoci-kone-v-hradci-kralove-a-u-jaromere-dostali-vetsi-vybehy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divocí koně v Hradci Králové a u Jaroměře dostali větší výběhy

19.2.2018 07:30 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Divocí koně z anglického Exmooru se na Plachtě (na obrázku) i na Josefovských loukách stali návštěvnickou atrakcí. Divocí koně se do východních Čech vrátili po 7000 letech, vědci se shodují, že vymizeli na konci neolitu. Koně by měli v obou lokalitách přirozeným způsobem pomáhat pečovat o biologicky cenná přírodní stanoviště.
Divocí koně z anglického Exmooru se na Plachtě (na obrázku) i na Josefovských loukách stali návštěvnickou atrakcí. Divocí koně se do východních Čech vrátili po 7000 letech, vědci se shodují, že vymizeli na konci neolitu. Koně by měli v obou lokalitách přirozeným způsobem pomáhat pečovat o biologicky cenná přírodní stanoviště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dalibor Dostál / Česká krajina
Dvě skupiny divokých koní, které byly před měsícem převezeny ze středočeských Milovic do lokality Plachta v Hradci Králové a na Josefovské louky u Jaroměře, dostaly větší výběhy. Aklimatizace devíti koní v novém prostředí byla bez komplikací. Největší problém jsou neukáznění návštěvníci, kteří se koně snaží krmit nebo se na ně chodí dívat s volně puštěnými psy. V sobotu to řekl organizátor projektu David Číp z Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř.
 

Čtyři koně na území přírodní památky Plachta dnes byli vypuštěni z dosavadní asi půlhektarové aklimatizační ohrady do výběhu o rozloze kolem 1,5 hektaru. "V něm by měli být asi jeden měsíc. Pak je vypustíme do zhruba šestihektarového výběhu, jehož ohrazení nyní budeme stavět," řekl Číp. Ohradu na Plachtě tvoří dřevěný plot s elektrickým ohradníkem. Na Josefovských loukách se koně do většího tříhektarového výběhu dostali už před týdnem, protože jich je pět a trávu v malém aklimatizačním výběhu již spásli.

Divocí koně z anglického Exmooru se na Plachtě i na Josefovských loukách stali návštěvnickou atrakcí. "V Hradci Králové se na ně chodí dívat stovky lidí. Drtivá většina z nich se chová ukázněně a koně nekrmí," řekl Číp. Dohled nad koňmi i návštěvníky bude dělat několik desítek dobrovolníků, kteří se přihlásili na výzvu ochránců přírody. Na Josefovské louky se chodí na koně dívat o něco méně lidí, protože místo je hůře přístupné a terén tam je podmáčený.

Větší výběh bude pro koně bezpečnější. "Pokud se splaší, potřebují koně velký prostor. Aby měli před psem kam uniknout a aby se mohli začít bránit, pokud by to pro ně začalo být už hodně vážné a pes příliš velký a agresivní," uvedli chovatelé. Velký výběh je podle nich zároveň nejlepší ochranou před nezodpovědnými návštěvníky, kteří by chtěli koně krmit, protože nebude vůbec jednoduché se ke koním přiblížit. Krmení koní různými potravinami může být pro koně podle Čípa i smrtící.

Divocí koně se do východních Čech vrátili po 7000 letech, vědci se shodují, že vymizeli na konci neolitu. Koně by měli v obou lokalitách přirozeným způsobem pomáhat pečovat o biologicky cenná přírodní stanoviště. Na východ Čech je bezplatně zapůjčila společnost Česká krajina. Zvířata jsou potomky zakládajícího stáda, které bylo přivezeno do rezervace velkých kopytníků v Milovicích v roce 2015.

Přirozená pastva velkých kopytníků vytváří mozaiku různorodých stanovišť, kterou nedokáže napodobit jiný typ péče, jako je například kosení nebo pastva domácích zvířat. Proto je vhodná pro údržbu rozsáhlejších území, kde pomáhá k návratu kvetoucích bylin a na ně vázaných druhů motýlů a dalších organismů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist