https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoka-klisna-z-milovic-byla-v-kritickem-stavu-po-krmeni-pecivem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divoká klisna z Milovic byla v kritickém stavu po krmení pečivem

9.11.2015 12:17 | MILOVICE (ČTK)
Problémy klisně pravděpodobně způsobilo, když ji nezodpovědní návštěvníci bývalého vojenského prostoru, kam bylo stádo přivezeno v lednu z Anglie, přikrmovali pečivem. Zažívání divokých koní je totiž výrazně zranitelnější než u koní domácích
Problémy klisně pravděpodobně způsobilo, když ji nezodpovědní návštěvníci bývalého vojenského prostoru, kam bylo stádo přivezeno v lednu z Anglie, přikrmovali pečivem. Zažívání divokých koní je totiž výrazně zranitelnější než u koní domácích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Jedna klisna ze stáda divokých koní v Milovicích byla v kritickém stavu kvůli těžké kolice. Příčinou zřejmě bylo, že ji návštěvníci krmili pečivem. Ohroženo bylo i hříbě, které je na klisně závislé. Nyní je už klisna stabilizovaná a dnes se s hříbětem vrátí do Milovic, kde je odborníci budou nadále sledovat, řekl ČTK Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.
 

Klisna musela být ošetřena na místě veterinářem a v sobotu večer byla i s hříbětem, kterému je teprve 17 dní, převezena na specializovanou veterinární kliniku. Podle lékařů by pravděpodobně na pastvině nepřežila noc. "Vypadá to, že její stav už je stabilizovaný," řekl dnes Dostál.

U domácích koní by se podle něj ještě prováděla další vyšetření, divoká klisna se ale dnes vrátí do přírody. "Pro tuto kobylku je to obrovský stres, že je v cizím prostředí a bez stáda," uvedl Dostál. Podle něj navíc na klinice hříběti hrozilo nakažení infekcemi a také by si mohlo snadno zvyknout na vyhřívaný prostor, a návrat do přírody by pak těžce snášelo. Při delším pobytu mimo stádo by mohlo hříběti hrozit i nebezpečí od hřebce, který by již mládě nemusel přijmout. Hříbě se narodilo v říjnu jako po staletích první divoký kůň narozený v české přírodě.

Problémy klisně pravděpodobně způsobilo, když ji nezodpovědní návštěvníci bývalého vojenského prostoru, kam bylo stádo přivezeno v lednu z Anglie, přikrmovali pečivem. Zažívání divokých koní je totiž výrazně zranitelnější než u koní domácích. Návštěvníky přitom před krmením koní pečivem varují tabulky. Ochranáři nyní chtějí k výběhu umístit další cedulky, tentokrát i s fotografiemi, které by měly návštěvníky od krmení divokých koní odradit.

Návrat divokých koní je součástí projektu zaměřeného na záchranu fauny a flóry. V Milovicích začalo krajinu ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem 90. let odešla sovětská armáda.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist