https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-je-den-bez-pesticidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes je Den bez pesticidů

3.12.2001 12:45 | PRAHA/ZLÍN (ČIA)
Happening ke Dni bez pesticidů, který vyhlašuje organizace Pesticide Action Network (PAN) jako připomínku průmyslové havárie v indickém Bhopalu, se uskuteční dnes 3. prosince ve městě Zlín. V České republice se k tomuto dni letos připojí také ekologická sdružení Arnika, Děti Země a Nesehnutí. ČIA o tom informovala tisková mluvčí sdružení Arnika Ivona Půlkrábková.
 

Na zlínském náměstí Míru dnes bude s předstihem chodit svatý Mikuláš, který bude se svými společníky čertem a andělem mezi 13 a 16 hodinou rozdávat hodným lidem biozeleninu. Těm "nedobrým" pak Mikuláš nadělí biobrambory.

Podle názoru pořadatele českého Dne pesticidů Jana Habarta se za posledních 10 let množství používaných pesticidů snížilo, a to díky špatné ekonomické situaci v českém zemědělství a také díky rozvoji biozemědělství.

V těchto dnech Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR připravuje zákon o integrované prevenci znečištění, obsahující tzv. integrovaný registr znečišťování. Ten mimo jiné zavádí právo veřejnosti na informace o nebezpečných chemických látkách, které podniky používají k výrobě, vypouštějí do ovzduší, vod nebo jsou součástí odpadu.

Roku 1984 v noci na 3. prosince se v centru indického města Bhopal udála průmyslová havárie způsobená americkou firmou Union Carbide Corporation. Z její továrny na pesticidy uniklo více než 40 tun methylisokyanatu a jiných jedovatých plynů. Podle tehdejších informací bhopalské zdravotní a dokumentační kliniky zemřelo do několika hodin po nehodě osm tisíc lidí a více než 500 tisíc lidí utrpělo akutní otravu. Ještě dnes prý 10 z 15 úmrtí v Bhopalu souvisí s únikem methylisokyanatu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist