https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnesek-je-mezinarodni-den-lednich-medvedu-vedeli-jste-ze-jejich-kuze-je-cerna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnešek je Mezinárodní den ledních medvědů. Věděli jste, že jejich kůže je černá?

27.2.2017 00:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lední medvěd je sice bílý, ale má černou kůži, díky které lépe vstřebává teplo.
Lední medvěd je sice bílý, ale má černou kůži, díky které lépe vstřebává teplo.
Dnes je mezinárodní den medvědů. Lední medvědi se vyskytují především v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Na všech územích je chráněn a jeho lov podléhá kontrole. Odhaduje se, že v současnosti žije 20-25.000 ledních medvědů.
 

Málokdo ví, že lední medvědi jsou velmi mrštní. Dokážou přeskočit až čtyřmetrové díry v ledu a vyšplhat na téměř kolmé kry. Medvěd je také, v případě potřeby, velmi rychlý, dovede vyvinout rychlost až 40 km/h. Medvědi jsou též zdatní plavci. Dokáží plavat až deset dní v kuse a urazit při tom stovky kilometrů.

Žijí většinou samotářsky. Většinu dne hledají potravu a jsou za ní ochotni putovat až stovky kilometrů. Jejich nejčastější potravou jsou tuleni. Díky dobře vyvinutému čichu pro medvědy není problém vypátrat tulení doupata, která mohou být i více než jeden metr pod sněhem. Pach mrtvé velryby je medvěd schopen ucítit až na vzdálenost několika kilometrů.

Přirozených nepřátel medvědů je prakticky velmi málo. Jsou jimi lidé nebo jiní lední medvědi, zabíjející mláďata. Výjimečné nebezpečí mohou představovat mroži, kteří na medvědy ve vodě útočí zespodu a kly jim mohou rozpárat břicho. Výjimečně medvěda dokáže zabít i kosatka dravá.

V listopadu a prosinci si lední medvědi ve sněhu vyhrabávají doupě na zimu. V tu dobu samice rodí, obvykle dvě mláďata v jednom vrhu. Uvnitř brlohu je teplota až cca 18 °C. Medvíďata se rodí holá, slepá a hluchá a velmi malá. Podobají se krysám. Medvědice se o ně stará zhruba tři roky.

První úspěšný odchov mláďat v zajetí se podařil v roce 1942 v ZOO Praha. Toto úspěšně odchované medvídě dostalo jméno Polárka a byla podle něj pojmenována dokonce i zmrzlina.

Medvěd je sice bílý, ale má černou kůži, díky které lépe vstřebává teplo. Jeho chlupy jsou duté a průhledné. Samotná kůže je výborným izolačním materiálem. Černý čenich tvoří s kožešinou kontrast a za jasného počasí je dalekohledem viditelný na vzdálenost mnoha kilometrů.

Zajímavostí je, že játra ledních medvědů obsahují velké množství vitaminu A a jejich požití člověkem by způsobilo nebezpečnou hypervitaminózu.

Mezinárodní den ledních medvědů vyhlásila ochranářská organizace Polar Bear International, aby upozornila veřejnost na tyto ohrožené šelmy. Jejich životním prostorem je totiž ledový pokryv Arktidy, který vlivem globálních změn klimatu ubývá. Medvědy ohrožují i další lidské činnosti, například znečišťování jejich životního prostředí toxickými látkami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Simona Albrechtová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist