https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-brna-zavitali-jezdci-kolem-sveta-za-80-dni-elektromobilem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Brna zavítali jezdci kolem světa za 80 dní elektromobilem

25.8.2016 09:14 | BRNO (ČTK)
"Chci ukázat světu, že elektroauto ujelo 25 000 kilometrů bez problémů a dá se nabít všude, kde je elektrická energie," dodal organizátor
"Chci ukázat světu, že elektroauto ujelo 25 000 kilometrů bez problémů a dá se nabít všude, kde je elektrická energie," dodal organizátor
Účastníci jízdy kolem světa za 80 dní elektromobilem zavítali do Brna, kde symbolicky zasadili strom v areálu Mendelovy univerzity. Projeli už třeba Španělsko, Portugalsko, Kanadu, USA, ale i Čínu nebo Rusko, řekl ČTK český jezdec Tomáš Vincent. Nyní čeká třicítku účastníků v 11 týmech z 20 zemí návrat do Barcelony, odkud posádky v půli června vyjely na trasu dlouhou 25 000 kilometrů. Cílem akce je upozornit na ekologičtější elektromobily a jejich schopnost ujet dlouho trasu.
 

Cílem jezdců bylo objet v rekordních 80 dnech Zemi přes tři kontinenty - Evropu, Severní Ameriku a Asii. K přepravě mezi oceány dvakrát použili letadla. "Dá se říct, že jsme skoro hotoví s předstihem. Teď nás ještě čekají zastávky v Německu, Itálii, Francii a poté ve Španělsku v Barceloně," řekl Vincent, který na Mendelově univerzitě působil.

Česká posádka přitom měla na cestě několik problémů. "Nejprve to byly problémy s letenkami na letišti, poté hořící kabel při nabíjení a taky jsme v Kazachstánu narazili do díry a řešili defekt a ulomený přední čep na levém kole," řekl druhý z jezdců české posádky Jiří Vlk.

Oba jezdci jsou z Brna, a proto tam zasadili strom. "Stromy jsou v různých zemích, které jsme objeli. Akci chceme pořádat každé čtyři roky a stromy budeme kontrolovat. Ze vzorků pak poznáme, jak se tam mění kvalita ovzduší," řekl organizátor akce Rafael de Mestre. Akci se rozhodl uspořádat kvůli pochybám lidí o délce dojezdu elektromobilu. "Chci ukázat světu, že elektroauto ujelo 25 000 kilometrů bez problémů a dá se nabít všude, kde je elektrická energie," dodal organizátor.

Předseda Asociace elektromobilového průmyslu Jaromír Marušinec novinářům řekl, že elektromobily změní civilizaci v oblasti automobilového průmyslu. "V budoucnu se bude jezdit jen na elektřinu. Už i těžařské a naftařské lobby, které elektroautomobilům dřív bránily, vidí na dno ropných zásob a dnes už elektromobily podporují," řekl Marušinec. Podle něj je v České republice asi 1200 osobních elektrických aut a 3500 elektrických vozidel včetně skútrů a nákladních aut s autobusy.


reklama

 
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist