https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-brnenske-zoo-dorazi-druhy-ze-lvu-samec-lolek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do brněnské zoo dorazí druhý ze lvů, samec Lolek

17.7.2017 11:00 | BRNO (ČTK)
Na samce Lolka čeká samice Kivu (na obrázku), která do Brna přijela z Ústí nad Labem. Je o tři roky starší než Lolek, narodila se v lisabonské zoo, ústecká zahrada ji získala v roce 2014.
Na samce Lolka čeká samice Kivu (na obrázku), která do Brna přijela z Ústí nad Labem. Je o tři roky starší než Lolek, narodila se v lisabonské zoo, ústecká zahrada ji získala v roce 2014.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Brno
Brněnská zoo se chystá na příjezd druhého lva, z polského Gdaňsku v úterý dorazí samec Lolek. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zoo Gabriela Tomíčková. Samice Kivu přicestovala do nové expozice minulý týden. Zoo vybudovala pro lvy expozici za 17 milionů korun, slavnostně otevřena bude na konci srpna. Lvi se do Brna vracejí po 14 letech.
 
Lolek se narodil v roce 2015 a dosud žil v Gdaňsku spolu s rodiči a dalšími lvy. Měli k dispozici rozlehlý členitý výběh, který umožňuje soužití i velké skupiny zvířat. V Brně na něj čeká Kivu, která do Brna přijela z Ústí nad Labem. Je o tři roky starší než Lolek, narodila se v lisabonské zoo, ústecká zahrada ji získala v roce 2014.

"Oba lvi budou mít v ubikaci k dispozici vlastní box a seznamovat se budou přes kontaktní místo. Teprve po asi dvou týdnech se poprvé setkají na odstavném dvorku," uvedla mluvčí.

S hlavním výběhem se začnou lvi seznamovat asi měsíc před slavnostním otevřením expozice, který zoo plánuje na 26. srpna 2017. Stavba je umístěna u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory a zaujímá bezmála 5 000 m2.

Lvi konžští obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. Do Zoo Brno se lvi vrátí po čtrnácti letech. Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 až 1972 odchovala 11 lvíčat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist