https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-ceskych-zeleznic-by-melo-smerovat-70-4-miliardy-korun-z-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do českých železnic by mělo směřovat 70,4 miliardy korun z EU

24.3.2016 17:20 | PARDUBICE (ČTK)
Do české železniční dopravy by mělo v programovém období 2014 - 2020 směřovat asi 2,6 miliardy eur (70,4 miliardy korun) z evropských zdrojů. Větší část peněz bude zřejmě využita na výstavbu a modernizaci železniční infrastruktury, menší na pořízení nových vozů. Novinářům to během železniční konference v Pardubicích řekl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.
 

"Předpokládáme, že majoritním příjemcem bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), takže to skončí investicemi do kolejí," uvedl Čoček. Část evropských peněz by měla být využit i na obnovu parku vozidel. Podle Čočka by se mělo jednat o částku 20 až 30 miliard korun, a to do nadregionální i regionální dopravy.

Provozování regionální dopravy pomohou příspěvky státu. Vláda se minulý týden s hejtmany předběžně dohodla na memorandu, které by krajům zaručovalo od roku 2019 po dobu 15 let státní dotaci zhruba třetiny nákladů na zajištění veřejné železniční regionální dopravy. Kraje si mohou samy zvolit, jaký železniční dopravce bude vozit cestující. Mohou oslovit přímo České dráhy nebo na regionální tratě vypsat soutěže. Radní Pardubického kraje pro dopravu Jaromír Dušek (SPO) soutěže odmítá, pardubický poslanec a člen hospodářského výboru sněmovny Martin Kolovratník (ANO) by je naopak přivítal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist