https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-konce-roku-se-otevre-turistum-polovina-chko-brdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do konce roku se otevře turistům polovina CHKO Brdy

22.1.2016 13:47 | PRAHA (ČTK)
Trvale zamokřené území západně od břehu Dolejšího Padrťského rybníka.
Trvale zamokřené území západně od břehu Dolejšího Padrťského rybníka.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Brdy-res publica / Wikimedia Commons
Nová Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO), která vznikla od ledna na ploše zrušeného vojenského prostoru, bude do konce letošního roku přístupná pro turisty zhruba z 50 procent. Řekl to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nyní je otevřeno veřejnosti 15 až 20 procent území. Rozloha celé CHKO je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 kilometrů čtverečních byl rušený vojenský újezd.
 

"Brdy je velký projekt. Dnes je to o několika prioritách. A to je značení a pyrotechnická očista, kterou provádí armáda," uvedl Brabec. Minulý týden se o tom přímo na místě domlouval s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). "Tak abychom prioritně vyčistili střední území, které protínají klíčové páteřní cyklostezky a turistické stezky," řekl.

Armáda má sice čištění území naplánováno do konce roku 2017, ale podle Brabce se tam určitě do konce roku vyčistí centrální území od Padrťských rybníků dál. "Armáda slíbila, že udělá maximum pro to, aby byla ta klíčová střední část vyčištěná do podzimu," uvedl.

Ministerstvo životního prostředí chce, aby do konce letošního roku bylo veřejnosti otevřeno zhruba 50 procent CHKO, zejména kolem centrální části. Z plánovaných 450 až 500 kilometrů cyklostezek jich bude nejméně 200 kilometrů, uvedl ministr. V roce 2017 by se podle něj dočišťovali jen okrajové části, které už neblokují páteřní tahy.

Klub českých turistů začne se značením tras okamžitě, jakmile to dovolí klimatické podmínky, nejpozději v březnu dubnu. "Už jsou tam části, které armáda vyčistila, a dá se tam začít," uvedl Brabec.

Do konce února se dohodnou ministerstva životního prostředí a obrany o silnicích, které se v CHKO budou využívat. Ministerstva připravují časový plán, který umožní, aby se silnice při pyrotechnickém průzkumu uzavíraly jen na nejkratší možnou dobu. V provozu zůstane páteřní silnice, kterou už využívali místní, aby nemuseli objíždět celý vojenský prostor.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist