https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-kralup-se-sletlo-osmdesat-tisic-havranu?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Do Kralup se slétlo osmdesát tisíc havranů

7.11.2008 | KRALUPY NAD VLTAVOU | MF Dnes
Na největší nocoviště havranů polních v Česku nedaleko Kralup nad Vltavou na Mělnicku už přiletělo osmdesát tisíc havranů z Polska, Běloruska, Ukrajiny a Ruska. Návraty na místo, kde tito ptáci nocují, mohou sledovat děti základních škol v rámci projektu Sedmero krkavců.
 
Havrani si lokalitu u Vltavy oblíbili už dávno v minulosti, své nocoviště měli podle odborníků už před třemi sty lety.

Město má havrana ve znaku, latinský název Corvus používá kralupská skupina historického šermu a Havránek se jmenuje také rodinné centrum ve Veltrusích.

Nezapomenutelný zážitek „Nocoviště bylo původně v oboře veltruského zámku. Havrani ale už od roku 2002 místo změnili a nocují na svahu nad železnicí severně od Kralup,“ uvedl ornitolog Lubomír Pešek.

Havrani nocují na listnatých stromech. Přílet na nocoviště je velkolepý rituál. Ptáci nocoviště opouštějí opět ráno, kdy se vydávají za potravou. „Každý den někteří z nich odlétají až do Prahy za potravou,“ doplnil ornitolog.

Druhé velké nocoviště lidé najdou v Nymburce směrem do Poděbrad, je zde obdobný počet havranů.

Do projektu Sedmero krkavců, který připravilo občanské sdružení Ornita, se stále mohu hlásit další školy. Děti ze středočeských a pražských škol tak mohou poznat nejen havrany, ale i krkavce nebo straky. „Tuto skupinu ptáků jsme vybrali proto, že jsou zajímaví a inteligentní,“ řekla Veronika Voldřichová z Ornity. Nejdříve děti čekají přednášky o krkavcovitých pěvcích, pak se mohou přihlásit na zájezd za zimujícími ptáky. „Mohou si prožít okamžik, kdy se desítky tisíc havranů slétají na jedno místo,“ uvedla Voldřichová. Děti se mohou také zapojit do soutěže, jejíž výsledky budou příští rok na jaře vystaveny v Národním muzeu v Praze. „Jde o výtvarnou, fotografickou, přírodovědeckou a mediální kategorii,“ doplnila Voldřichová.
reklama

 
Lucie Zikmundová

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist