https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-parku-podyji-na-znojemsku-se-vratila-historicka-turbina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do parku Podyjí na Znojemsku se vrátila historická turbína

14.11.2015 15:19 | HNANICE (ČTK)
Pracovníci správy Národního parku Podyjí na Znojemsku nainstalovali u někdejších historických mlýnů nedaleko Hnanic část Francisovy vertikální turbíny, kterou tam našli po povodních v roce 2002. Za první republiky vyráběla elektřinu pro tamní papírny. Pohraničníci ji ale po nástupu komunismu zničili. Turbína je součástí expozice o papírnách, řekl pracovník správy parku Petr Lazárek.
 

Park se rozkládá na severním břehu řeky Dyje. U Hnanic stál po staletí mlýn. Před sto lety byl nevyužitý. Brněnský podnikatel Potouček mlýn ve dvacátých letech dvacátého století přestavěl na papírny. Francisovou turbínou pro ně vyráběl elektřinu. Ani za druhé světové války se výroba nezastavila. Papírny dodávaly tzv. zatemňovací papír do oken, využívaný kvůli leteckým náletům.

Po nástupu komunismu byla oblast vysídlena, a protože leží v těsné blízkosti hranic s Rakouskem, pohraniční stráž elektrárnu zničila, aby se v areálu nemohli ukrývat lidé prchající před novým režimem z Československa. Z turbíny zbylo oběhové kolo zasypané sutí, na níž brzy vyrostly náletové dřeviny.

"Paradoxně pomohla povodeň v roce 2002. Voda totiž odhalila hromadu sutě a obnažila i část turbíny," uvedl Lazárek. Správa parku ji odvezla a uložila do skladu. Nyní, tedy po více než deseti letech, byla turbína nakonzervována a umístěna zpět.

Jeden z objektů papírny se zachoval natolik, že jej nechala správa parku nedávno zastřešit. Vytvořila v něm expozici o zaniklých hnanických mlýnech a papírně. Před budovou nyní nově stojí torzo turbíny. "Oběžné kolo turbíny bylo odborně očištěno pískováním a nakonzervováno speciální barvou. Nyní vhodně doplňuje expozici a připomíná polozapomenuté časy minulého století," dodal Lazárek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist