https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-prace-na-kole-bude-letos-jezdit-v-brne-asi-1500-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do práce na kole bude letos jezdit v Brně asi 1500 lidí

11.3.2016 14:59 | BRNO (ČTK)
V Brně se kampaň uskuteční v květnu popáté, celorepublikově pošesté.
V Brně se kampaň uskuteční v květnu popáté, celorepublikově pošesté.
Brněnští organizátoři celostátní kampaně Do práce na kole očekávají, že se jí letos ve městě zúčastní okolo 1500 lidí. V Brně se kampaň uskuteční v květnu popáté, celorepublikově pošesté. Cílem je ulevit ulicím přetíženým automobilovou dopravou, přivést lidi k šetrnějšímu druhu dopravy a ke zdravějšímu životnímu stylu. Loni se v Brně akce účastnilo 1260 lidí, řekl Martin Gillár z Nadace Partnerství, která soutěžní kampaň v Brně zajišťuje.
 

Princip spočívá v přihlášení dvou až pětičlenných družstev kolegů z firem, kteří jezdí během května do práce na kole a soutěží s ostatními týmy. Letos poprvé není nutné jezdit pouze na kole, ale je také možné chodit pěšky, běžet, jet na koloběžce, skateboardu či na bruslích. "Inspirací bylo zejména Švýcarsko, kde se zapojují chodci a běžci již několik let a přes hornatý reliéf se účastní desetitisíce lidí," uvedla manažerka celostátní kampaně Iva Nevečeřalová ze spolku Auto*Mat.

Účastníci se musí přihlásit do konce dubna. Do konce března je startovné zvýhodněné za 195 korun. "Hlavní je pravidelnost dojíždění. Každý tým, který během května ujede průměrně alespoň dvě třetiny cest na kole, nebo je ujde či uběhne, může vyhrát některou z cen. Odměnu získají i ti, kteří našlapou nejvíce kilometrů, nebo budou mít nejlepší nápad, jak zlepšit infrastrukturu pro kola ve městě," vysvětlil Gillár. Návrhy poté organizátor předá společně se sdružením Brno na kole magistrátu.

Stejně tak se do soutěže mohou přihlásit firmy v kategorii Cyklozaměstanvatel roku. Titul získá ten podnik, který má pro zaměstnance nejlepší podmínky pro to, aby mohli jezdit na kole. Loni to byl výrobce elektronových mikroskopů FEI.

Letos se na jižní Moravě zapojí ještě Znojmo a Břeclav, v celé republice to bude téměř 30 měst. Před šesti lety se přitom začínalo pouze v Praze a v Pardubicích. "Mnohde už se organizace chápou i samosprávy a nejen neziskové organizace," poznamenal Gillár.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist