https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-roku-2030-chce-osn-udrzitelnou-energii-pro-vsechny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do roku 2030 chce OSN udržitelnou energii pro všechny

10.2.2012 02:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Udržitelná energetika má být přístupné pro všechny v roce 2030
Udržitelná energetika má být přístupné pro všechny v roce 2030
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dvakrát víc obnovitelných zdrojů energie, dvojnásobnou účinnost a univerzální přístup k energiím skutečně pro všechny. Právě to si klade za cíl Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny, ke kterému se ve středu připojila Evropská unie. Podle OSN na světě stále žije téměř jeden a půl miliardy lidí v energetické chudobě.
 

„Bez zajištění přístupu k energii pro všechny nikdy nevyhrajeme boj proti chudobě – tuto mantru jsem již opakoval mnohokrát,“ prohlásil při zahájení roku OSN eurokomisař pro rozvojovou spolupráci Andris Piebalgs.

Právě přístup k energii by měl pomoci těm nejchudším obyvatelům planety. Celkem žije v energetické chudobě stále 1,4 miliardy lidí. To například znamená, že každý pátý člověk nemá přístup k elektřině. Ještě větší množství lidí, 2,5 miliardy, musí při vaření a topení spoléhat na dřevo, uhlí, dřevěné uhlí nebo trus zvířat. To ale přináší zdravotní problémy převážně ženám a dětem.

„Přístup k obnovitelné elektrické energii je bezesporu jednou z podmínek dosažení Rozvojových cílů tisíciletí a celkovému zlepšení životních podmínek v nejchudších a odloučených oblastech planety,“ říká český expert na rozvojovou problematiku Tomáš Tožička z Educonu, jedné ze spolupořádajících organizací.

Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny byl celosvětově zahájen 16. ledna v Abú Dhabí na Světovém fóru o budoucnosti energií. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tam ve svém proslovu vyzval vlády, soukromé společnosti i neziskový sektor ke společné akci, která by zajistila univerzální přístup k elektrické energii. „Po celém světě vidíme snahu o zmírnění energetické chudoby, která podporuje udržitelný ekonomický růst a mírní rizika globální změny klimatu. Dosažení udržitelné energie pro všechny je stejně uskutečnitelné, jako potřebné,“ říká generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Generální ředitel UNIDO Kandeh Yumkella představil v Evropském parlamentu při oficiálním zahájení Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny společný rámcový akční plán. V rámci něj by se měly jak vlády, tak soukromé firmy nebo neziskové organizace zavázat ke konkrétním aktivitám, které povedou ke společnému cíli – přístupné udržitelné energetice pro všechny v roce 2030.

Eurokomisař Andris Piebalgs na zahájení připomněl, že pro rozvojovou pomoc poskytovanou Evropskou unií je klíčové právě zprostředkování přístupu k energiím. V rozvojových zemích do energetiky investujeme v rámci rozvojové pomoci kolem jedné miliardy euro. „Naše projekty v Africe již přinesli přístup k energiím 13 milionům lidí,“ prohlásil Piebalgs.

Podle něj se Evropa zasadí, aby se udržitelná energetika stala jedním z hlavních témat světové rozvojové pomoci. EU je prý schopná nabídnout jak technologie, tak finanční prostředky, které by měly pomoci nejchudším získat přístup k moderním zdrojům energie.

Komisař Piebalgs je členem skupiny pro udržitelnou energii pro všechny ( High-level Group on Sustainable Energy for All) spolu s Kandehem Yumkellou a Charlesem Hollidayem, ředitelem Bank of America.

Právě tento panel připravuje rámcový akční plán (“Framework for Action”), který navrhuje na jaké oblasti, jak na národní, tak na mezinárodní úrovni, by se měl rozvoj zaměřit. Obsahuje například návrhy na rozšíření přístupu k energiím, přípravu standardů pro energetickou účinnost a větší investice i politickou podporu pro obnovitelné zdroje energie. Dohoda by měla být představena v červnu na konferenci OSN o udržitelném rozvoji Rio+20.


reklama

 
Další informace |
Stránky OSN k udržitelné energii pro všechny (v angličtině).

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist