https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-rozvojovych-projektu-ostravy-slo-2-4-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do rozvojových projektů Ostravy šlo 2,4 miliardy korun

25.11.2016 13:21 | OSTRAVA (ČTK)
Město Ostrava v uplynulém programovacím období vybudovalo v rámci Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM), který byl jedním z nástrojů pro čerpání evropských peněz, projekty za 2,4 miliardy korun. Šlo o 29 projektů, na něž město získalo dotace 1,6 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).
 

Díky evropským dotacím se tak ve městě rozšířila například městská hromadná doprava nebo se investovalo do projektů, které zlepšily podmínky pro rekreaci turistů i Ostravanů, přibyly ale i nové dopravní stavby nebo cyklistické trasy.

"Ostrava patří k těm velkým městům v rámci České republiky, které dokázaly ty evropské peníze velmi dobře využít. Každý, kdo má oči, tak ty projekty ve městě vidí a nepochybně kvalitě toho města prospěly," uvedl Macura.

S pomocí evropských peněz byla vybudována například tramvajová zastávka Karolina, která se stala frekventovaným přestupním uzlem. Dotace pomohly také ostravské zoologické zahradě, kde vznikl například Pavilon evoluce, nové safari či nové parkoviště s komunikací. Několik projektů pomohlo oživit řeku Ostravici, kde přibyly mimo jiné plochy na slunění, visuté galerie nebo nová loděnice. Opravena byla pěší zóna v centru města nebo vybudováno prodloužení Ruské ulice, které zajistilo lepší dopravní napojení na Dolní oblast Vítkovice. Město získalo i novou atletickou halu.

V aktuálním plánovacím období IPRM nahradí Integrovaná teritoriální investice (ITI), která bude nástrojem pro alokaci peněz z EU. Určena už ale není pouze na rozvojové projekty Ostravy, ale i pro většinu okolních měst a obcí. Celkem by na projekty pro region mělo být připraveno 6,3 miliardy korun. První projekty budou moci zájemci předkládat v příštím roce. Z peněz se budou podporovat například projekty v oblasti dopravy, vědy a výzkumu či zaměřené na podporu podnikání. Významná část financí by měla směřovat také do modernizace škol.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist