https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-uklidu-jizerskych-hor-se-dnes-zapojily-stovky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do úklidu Jizerských hor se zapojily stovky lidí

14.5.2016 16:41 | BEDŘICHOV (ČTK)
Tradiční úklid kolem turistických cest pořádá Společnost pro Jizerské hory pravidelně vždy po zimní a letní turistické sezoně, na jaře a na podzim
Tradiční úklid kolem turistických cest pořádá Společnost pro Jizerské hory pravidelně vždy po zimní a letní turistické sezoně, na jaře a na podzim
Foto | 808 Mālama pono / Wikimedia commons
Stovky lidí se dnes zapojily do úklidu Jizerských hor po zimní sezoně. Účastníci nejčastěji sbírali odhozené obaly a PET lahve. ČTK to za organizátory řekla Kateřina Bednářová ze Společnosti pro Jizerské hory. Úklid hor bude pokračovat v neděli, sesbírané odpadky organizátoři odvezou příští týden.
 

Tradiční úklid kolem turistických cest pořádá Společnost pro Jizerské hory pravidelně vždy po zimní a letní turistické sezoně, na jaře a na podzim. Účast je závislá na počasí, slunečné pořadatelům akce přálo. "Někteří účastníci si pytle na odpadky předem vyzvedávali. My jsme dnes na parkovištích oslovili dalších asi 300 lidí," uvedla Bednářová. Řada účastníků spojila úklid s výletem do hor, hodně chodily rodiny s dětmi. Pytle s odpadky poté nechávali účastníci úklidu u cest nebo donesli na jedno ze tří sběrných míst. "Jsou v Jizerce na parkovišti, v Bedřichově na stadionu a v Hraběticích u kapličky," řekla Bednářová.

Podle ní se zatím nedá odhadnout, kolik se toho sesbírá. Po zkušenostech z minulých let ale očekává, že odpadky zaplní velkoobjemový kontejner. "Při minulých úklidech se skoro pokaždé našel starý kočárek v lese. Tak uvidíme, zda i letos ho někdo odhodil," dodala. V minulých letech také dobrovolníci často nacházeli pneumatiky, objevili ale také staré lyže, gauč či kamna. Díky úklidu se daří odhalovat i černé skládky.

Akce Ukliďme Jizerky se koná pravidelně od roku 1999. Může se do ní zapojit každý, komu není lhostejný nepořádek podél cest. Koše na odpadky jsou v Jizerských horách většinou jen na parkovištích, u turistických tras chybí, jejich odvoz by byl komplikovaný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist