https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-zoo-plzen-prislo-loni-441-000-lidi-vice-nez-predloni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do zoo Plzeň přišlo loni 441 000 lidí, více než předloni

7.1.2017 13:29 | PLZEŇ (ČTK)
Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně navštívilo loni 441 381 lidí, meziročně o procento více. Jde o čtvrtý nejúspěšnější rok druhé nejstarší zoo v zemi; desátý rok po sobě překročila hranici 400 000 lidí za rok, řekl ČTK Martin Vobruba, mluvčí zahrady, která loni slavila 90. výročí vzniku. Dosavadní rekord měla plzeňská zoo se 461.000 návštěvníky v roce 2011.
 

Prvním letošním přírůstkem zoo je mládě želvy pardálí. "K vidění je v expozici mláďat plazů v tropickém pavilonu. Vylíhlo se 6. ledna a čeká sourozence," uvedl Vobruba. Jde o druh suchozemské želvy z kontinentální Afriky. Do začátku března by se mělo narodit už druhé mládě nosorožce. Loňským nejatraktivnějším mládětem zoo je nyní téměř čtyřměsíční lvice berberská Amira. Ze vzácnějších a atraktivních mláďat se narodila například vlčata evropských i hřivnatých vlků, zebra, lemuři a krokodýli.

Zoo začne letos projektovat pavilon pro slony indické, chystaný osm let. Vznikne na 14 hektarech naproti současnému areálu. Bude připravený ve třech variantách za 200 až 450 milionů korun a spoléhá na dotace EU. Zoo dále letos opraví za dva miliony korun 20 metrů vysokou voliéru pro supy. Expozice pro varany za pět milionů korun, která se bude věnovat ohrožené přírodě Filipín, bude přístupná v druhé polovině roku.

Zoo měla loni kolekcí 1269 druhů a přes 8800 zvířat. Například pražská zoo měla předloni podle výroční zprávy 681 druhů a 4716 zvířat, královédvorská 327 druhů a 2180 zvířat. Zahrada je dlouhodobě soběstačná ze 40 procent. Zhruba polovinu peněz na provoz dostává od města, přes 50 milionů korun, a zbytek od sponzorů, z nájmů, reklamy a z různých dotací.

Zoo má po Plzeňském Prazdroji a jeho expozicích druhou nejvyšší roční návštěvnost v Plzeňském kraji. Třetí je plzeňské vědecké centrum Techmania s 3D planetáriem s celkovou plochou expozic téměř 10.000 m2, které loni zaznamenalo návštěvnický rekord. Projekce v 3D, programy v laboratořích a expozice přilákaly 220.785 lidí, o 1,5 procenta více než předloni, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury a rekordně rostla návštěvnost většiny turistických cílů. Prazdroj zatím návštěvnost nezveřejnil. V roce 2015 prošlo pivovary a expozicemi 756.000 turistů. Dinopark vidělo předloni přes 180.000 lidí a expozice Západočeského muzea 105.000 návštěvníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist