https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-opet-vycisti-reku-sazavu-a-jeji-brehy-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci opět vyčistí řeku Sázavu a její břehy

7.4.2016 08:40 | SÁZAVA (ČTK)
Několik tisíc dobrovolníků se v pátek opět pustí do jarního úklidu břehů řeky Sázavy a jejích přítoků. Při 11. ročníku akce Čistá řeka Sázava, jehož patronkou je zpěvačka Aneta Langerová, budou až do neděle čistit celý tok dlouhý téměř 200 kilometrů. Další dobrovolníci vyčistí řadu přítoků, sdělila ČTK Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.
 

V režii Posázaví se bude uklízet Sázava mezi Kácovem a Pikovicemi, to je zhruba 90 kilometrů, a několik jejích přítoků. Úsek bude rozdělen na pět částí, každá bude mít svou partu dobrovolníků, zásobovací tým a nákladní auto, které bude sesbíraný odpad vozit na skládku k vytřídění.

"Základní škola z Teplýšovic vyčistí Křešický potok, žáci ZŠ Mnichovice pomohou od nepořádku potoku Mnichovka, oba jsou přítokem řeky Sázavy. Uklízet se bude také Benešovský, Jevanský potok letos už od Vyžlovky," uvedla manažerka projektu Denisa Cibulková. Talmberský a Dojetřický potok už podle ní dobrovolníci letos uklidili. "Přihlásila se i parta 20 lidí, která by chtěla uklidit část Konopišťského potoka, ale dostanou se k tomu až po termínu hlavní úklidové akce," dodala Cibulková.

První ročník Čisté řeky Sázavy se konal v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví. Uklízel se tehdy osmdesátikilometrový úsek mezi městem Sázava a Pikovicemi. Od roku 2007 akci pořádá Posázaví. K projektu se postupně přidávali další organizátoři a v současnosti už se řeka Sázava čistí prakticky od pramene po soutok s Vltavou, tedy napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu s Posázavím úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov, Královská stezka a Havlíčkův kraj.

V loňském jubilejním desátém ročníku se kromě Sázavy uklízely také potoky Dojetřický, Jevanský, Benešovský, Štěpánovský a řeka Vrchlice. Do úklidu se zapojilo 3076 dobrovolníků, kteří sesbírali 36,9 tuny odpadků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist